enveloppe zoeken

Astrologie

Wie astrologie zegt, denkt aan horoscopen. Een westerse of Vedische horoscoop is een interpretatie van de stand van de planeten ten opzichte van de twaalf sterrenbeelden. In de Chinese astrologie worden dierentekens gekoppeld aan een (geboorte)uur, dag, maand en jaar.

Persoonlijk doe ik weinig met horoscopen. Bij mijn analyses gebruik ik de numerologie, de vier elementen, het oerprincipe yin en yang, de cyclus en karakters van de twaalf dierenriemtekens. Ik vermoed dat de westerse astrologie meer geschikt is voor een persoonlijke horoscoop en dat de oosterse astrologie beter gebruikt kan worden voor groepen. Mijn interpretaties hierover kan je lezen in het aritkel 'Oost ontmoet West'.

De volkenkundige astrologie is een aparte tak van de westerse astrologie waar ik mij in heb verdiept.

Indelingen van beschavingen

Er zijn voor de beschavingen verschillende indelingen te maken, net als bij de indeling van de contineten.

1. Onze Wereld

De typologie met één type lijkt onzinnig – er is immers met de één maar één werelddeel, één beschaving met één karakter – maar de één is te begrijpen vanuit de nul. Vanuit het niets is de één een enorme sprong. In de numerologie staat de één voor de bekende aanwezige wereld en de nul voor de nog onbekende afwezige wereld. Dit fenomeen van de waarnemingshorizon openbaarde zich toen Columbus een Nieuwe Wereld ontdekte. De uitbreiding van de waarnemingshorizon resulteert in de tegenstelling van oud en nieuw en dit is een belangrijk aspect in de levensenergie en komt in verschillende typologieën terug.

Jeroen Visbeek, december 2015