enveloppe icoon facebook zoeken

Donaties zijn welkom

Vanaf 2004 kan je hier gratis orakels raadplegen en informatie zoeken. Dit gaat niet vanzelf. Het kost tijd en geld om deze website te onderhouden. Geef een waardering.
IBAN NL67 ABNA 0547202350
t.n.v. J. Visbeek

tarotkaart pentakels 2

Astrologie: meer dan horoscopen

De astrologie is verdeeld in twee hoofdstromingen: de beoordelende en de natuurlijke.

De beoordelende astrologie is meer doelgericht en verlangt van een astroloog dat hij of zij aan de hand van een horoscoop een duidelijk oordeel of zelfs een verklaring geeft van iemands karakter, en soms een voorspelling omtrent een toekomstige gebeurtenis doet.

De natuurlijke astrologie houdt zich bezig met natuurlijke cycli en ritmes zoals die van de Zon en Maan en past de principes van de twaalf dierenriemtekens toe op verschillende maatschappelijke onderwerpen, zoals financiële, medische en volkenkundige astrologie.

Jeroen Visbeek houdt zich voornamelijk bezig met de natuurlijke astrologie (zonder horoscopen). Bij zijn analyses over o.a. de tijdgeest, gebruikt hij de cyclus van de precessie, de cyclus en karakters van de twaalf dierenriemtekens, de vier elementen, het oerprincipe yin en yang, en de numerologie.

De dierenriemtekens in Het Laatste Avondmaal

Reproductie Da Vinci Laatste Avondmaal

Op de beroemde muurschildering drukte Leonardo da Vinci de reacties uit van de apostelen nadat Jezus zei dat één van hen hem zou verraden. De twaalf apostelen kunnen worden verbonden met de twaalf dierenriemtekens. Elk dierenriemteken drukt een aspect van de Schepping uit.

Van rechts naar links:

Simon de Zeloot (Ram) geeft met zijn handgebaar de aanzet tot de Schepping. Judas Taddeüs (Stier) luistert aandachtig naar Simon en trekt met zijn rechterhand de Schepping naar zich toe maar geeft het met zijn linkerhand door. Mattheüs (Tweelingen) - de eerste evangelist - kijkt naar Simon maar gebaart druk met zijn armen naar de anderen. Filippus (Kreeft) is nogal vrouwelijk weergegeven en sluit zijn handen om de Schepping te bezielen. Jacobus de Meerdere (Leeuw) is met zijn gele gewaad breeduit aanwezig en gelijkt het meest op Jezus. Thomas (Maagd) wijst voorzichtig in de lucht om de Schepping uit handen te geven.

De jongste apostel Johannes (Weegschaal) vormt samen met Jezus een symmetrische V-vorm en daarbij buigt Johannes richting de linker helft. Volgens sommige bronnen, stelt deze figuur Maria Magdalena voor; de vermeende vriendin van Jezus. Johannes heeft zijn handen gesloten waarmee hij een verbintenis uitdrukt.

Judas Iskariot (Schorpioen) zit in de schaduw en zijn hoofd is het laagst van allemaal afgebeeld. Judas houdt een kleine zak met zilverstukken stevig vast, die hij heeft gekregen voor het verraden van Jezus. Judas wil het brood pakken waar Jezus met zijn rechterhand naar uitstrekt terwijl Jacobus de Meerdere (Leeuw) het aangewezen brood van Jezus resoluut afwijst. Petrus (Boogschutter) heeft een mes in zijn hand waarmee hij de eenheid van de Schepping verbreekt en hij lijkt met zijn linkerhand de keel van Johannes door te snijden. Andreas (Steenbok) zit wat stijfjes en houdt allebei zijn handen omhoog in het 'einde!'-gebaar. Jakobus de Rechtvaardige (Waterman) die in het Evangelie de broer van Jezus wordt genoemd, raakt met zijn rechterhand Andreas aan terwijl hij zijn linkerhand uitstrekt naar het open venster. Voor de afbeelding van Bartholomeus (Vissen) heeft Da Vinci zijn eigen gezicht gebruikt. Met zijn houding kijkt Bartholomeus terug naar de Schepping en hij heft net als Jezus en Johannes beide handen op tafel waarmee hij de Schepping afsluit en dat wordt versterkt door Bartholomeus' beide voeten die helemaal zichtbaar zijn. Alle perspectieflijnen en ook de lichtval vestigen de aandacht op Jezus.

Deel deze pagina