enveloppe zoeken

Astrologie

Wie astrologie zegt, denkt aan horoscopen. Een westerse of Vedische horoscoop is een interpretatie van de stand van de planeten ten opzichte van de twaalf sterrenbeelden. In de Chinese astrologie worden dierentekens gekoppeld aan een (geboorte)uur, dag, maand en jaar.

Persoonlijk doe ik weinig met horoscopen. Bij mijn analyses gebruik ik de numerologie, de vier elementen, het oerprincipe yin en yang, de cyclus en karakters van de twaalf dierenriemtekens. Ik vermoed dat de westerse astrologie meer geschikt is voor een persoonlijke horoscoop en dat de oosterse astrologie beter gebruikt kan worden voor groepen. Mijn interpretaties hierover kan je lezen in het aritkel 'Oost ontmoet West'.

De volkenkundige astrologie is een aparte tak van de westerse astrologie waar ik mij in heb verdiept.

Os

Chinees sterrenbeeld dierenteken Os
karakter Evenwichtig, geduldig, behoudend en standvastig. Harde en toegewijde werker. Ordelijke en vastberaden manier van handelen. Neemt verantwoordelijkheden ernstig, is oprecht en heeft vertrouwen in de medemens. Toch een beetje een eenling, rustig en teruggetrokken hecht de Os aan ouderwetse waarden en principes. De Os kan tobben over de toekomst en over de toekomst van zijn of haar kinderen, houdt van rituelen, orde en tradities en een ouderwetse rolverdeling. Daarentegen kan een Os in vriendschappen juist de excentriekeling opzoeken, alsof de andere mensen alle gevaarlijke en risicovolle dingen moeten doen die de Os zelf niet aandurft. De Os is de meest betrouwbare vriend van de Chinese dierenriem, maar is in staat zijn vrienden te verjagen door met een botte eerlijkheid kritiek te leveren en zich overal mee te willen bemoeien. Als kind houden Ossen van leren, lezen en tijd in hun eentje doorbrengen. Ze kunnen al op jonge leeftijd erg volwassen lijken, maar bij tijd en wijle een fikse driftbui krijgen. Als ouder is een Os koesterend, liefhebbend, beschermend en erg geduldig.
de vijf typenWater: charmant en gezellig, een gelukkige Os die ervan houdt tijd in de natuur door te brengen. Dit type is het meest los en ruimdenkend van alle Ossen.
Hout: deze Os heeft creatieve gaven, een intuÔtief type wat zich in anderen kan inleven.
Vuur: geliefd om zijn of haar warmte en geduld en altijd in staat tijd vrij te maken voor een ander.
Aarde: dit is de meest evenwichtige Os en kan nogal succesvol zijn, hij/zij heeft een aangeboren charisma.
Metaal: de meest principiŽle en vastberaden Os van alle vijf de Ossen, maar wordt tegelijkertijd toch graag aardig gevonden.
werkDe Os heeft vertrouwen en verantwoordelijkheid nodig en kan er niet tegen als iemand over zijn/haar schouder mee wil kijken. Eenmaal aan iets gewend wil een Os het niet graag anders en zal hij/zij zich in principe verzetten tegen elke vorm van bijscholing. Banen bijv: timmerman, tuinier, ingenieur, makelaar, schilder, monteur.
liefdeWat seks betreft heeft de Os een eindeloze energie, maar niet zoveel fantasie. Een loyale, standvastige minnaar. De Os is geneigd een ongeschikte partner te kiezen en er vervolgens een leven lang aan te werken de ander te 'verbeteren'.
smaaktraditioneel, conservatief
kleurenbleekroze en violet
sportafstanden lopen, joggen en zwemmen
vrije tijdrommelen in huis en tuin, lezen
hobby'sgenealogie, ontwerpen
vakantietuinen bezoeken, wandel- en zeilvakanties
vriendschapGoed opschieten met de Slang, de Rat en de Haan, maar niet met de Tijger.
Bekijk hoe de twaalf Chinese dierentekens overeenkomen met de twaalf westerse sterrenbeelden.