Zoeken Contact

Astrologie

Wie astrologie zegt, zegt horoscopen. Een westerse of Vedische horoscoop is een interpretatie van de stand van de planeten ten opzichte van de twaalf sterrenbeelden. In de ooosterse astrologie worden dierentekens gekoppeld aan een (geboorte)uur, dag, maand en jaar.

Persoonlijk doe ik weinig met horoscopen. Bij mijn analyses gebruik ik de numerologie, de vier elementen, het oerprincipe yin en yang, de cyclus en karakters van de twaalf dierenriemtekens. Ik vermoed dat de westerse astrologie meer geschikt is voor een persoonlijke horoscoop en dat de oosterse astrologie beter gebruikt kan worden voor groepen. Mijn interpretaties hierover kan je hier lezen.

De volkenkundige astrologie is een aparte tak van de westerse astrologie waar ik mij in heb verdiept.

Laat de Ki stromen

De oudste vorm van Chinese astrologie is de zogenaamde negen-sterren-ki astrologie. Doordat de Chinezen andere vormen van astrologie gingen ontwikkelen, zoals Vier Pilaren Astrologie en Zi Wei Dou Shou werd de belangstelling voor de negen-sterren-ki astrologie in China zelf minder. Het zwaartepunt van deze simpele doch doeltreffende vorm van astrologie verplaatste zich naar Japan. De naam negen-sterren-ki astrologie is dan ook van Japanse oorsprong. De negen sterren vormen ook de basis van de Flying Star analyse welke men toepast bij Feng Shui. De sterren worden dan gebruikt om het karakter van ruimtes te analyseren.

De ki is een vitale energie die de adem van het leven zelf is. De ki tijdens je geboorte bepaalt je karakter. In het oude China kwamen geleerden tot de conclusie dat deze ki vijf verschijningsvormen heeft in de elementen hout, vuur, aarde, metaal en water. Elk element vertegenwoordigt een karakter. Omdat sommige elementen meerdere verschijningsvormen hebben, zijn er in totaal negen basiskarakters welke verbonden zijn met de negen sterren (zie achtergrond op deze pagina).

 Bereken jouw negen-sterren-ki karaktergetallen 
Vul hier je geboortedatum in:
YANGGETAL
YINGETAL
UITINGSGETAL
getal getal getal
     
tip voor het berekenen van je yanggetal

De berekening van de getallen is gebaseerd op de methodiek uit het Handboek Negen-Sterren-Ki van Takashi Yoshikawa.

Een negen-sterren-ki geboortehoroscoop bestaat uit drie getallen:

 1. Het yanggetal (ook wel hoofdgetal) is de actieve mannelijke kant van je karakter. Deze kant van je persoonlijkheid is in de westerse astrologie vergelijkbaar met je Zon, je 'sterrenbeeld'.
 2. Het yingetal (ook wel controlegetal) geeft je innerlijke gevoelsmatige vrouwelijke kant van jouw karakter. Dit getal is vergelijkbaar je maanteken.
 3. Het uitingsgetal (ook wel aanleggetal) geeft aan hoe je je uit naar buiten. Dit is vergelijkbaar met de ascendant. Het is je masker of de rol die je in de sociale omgeving aanneemt.

Het yanggetal wordt bepaald uit je geboortejaar. Deze getallen doorlopen een cyclus van negen jaar. Een nieuw jaar begint in de negen-sterren-ki op 4 of 5 februari. De yin- en uitingsgetallen worden bepaald door je geboortemaand en de maanden beginnen ongeveer op de vijfde dag van een maand.

Relaties

Veel Japanners raadplegen de negen-sterren-ki bij relaties. In het onderste figuur zie je welke relaties elkaar energie geven. Dus wil je energie ontvangen in een relatie dan kun je het beste het element vóór jouw element zoeken. Wil je liever geven dan kun je het beste het element na jouw element zoeken. Probeer hier een goede balans in te vinden zodat je leert ontvangen maar ook weet wat geven is. Naast energiegevende zijn er ook conflicterende relaties. Heb je bijvoorbeeld een liefdesrelatie welke volgens de negen-sterren-ki conflicterend is, dan is het zinvol om ook met het controle- en het uitingsgetal rekening te houden. Deze kunnen het conflict verzwakken of juist versterken.

relaties tussen de vijf elementen

Voedende relaties
 • Water voedt hout
 • Hout voedt het vuur
 • Vuur schept aarde (as)
 • De aarde herbergt metaal (erts)
 • Metaal draagt water
Controlerende relaties
 • water dooft vuur
 • vuur smelt metaal
 • metaal hakt door hout
 • Hout verdeelt de aarde
 • Aarde absorbeert water

Voorbeelden van relaties

Prins Bernhard 8-7-6 29 juni 1911
Prinses Juliana 1-6-9 30 april 1909

Omdat aarde 8 en water 1 conflicterende relaties geven was het voor prins Bernhard (aarde 8) en prinses Juliana (water 1) een zware opgave om het huwelijk in stand te houden. Het ging ook niet over rozen zoals wij weten. Getal 8 (Bernhard) is eigenzinnig, achterdochtig en genotzuchtig. Getal 1 (Juliana) kan geïrriteerd raken door de zwaarte van het getal 8 en er moeite mee hebben zijn ruimdenkendheid te bewaren, Vertrouwen zal niet eenvoudig zijn tussen deze twee; dat zal heel veel energie kosten. Ze kunnen elkaar uitputten. Het (tweede) yingetal is voor beiden wel metaal maar verschillende van nummer. Hun uitingsgetallen (derde getal) zouden als yanggetal conflicterend zijn. Dit versterkt het conflict van hun yanggetallen.

Prins Charles 7-8-4 14 november 1948
Prinses Diana 3-1-7 1 juli 1961

Prins Charles is metaal 7 en Prinses Diana is hout 3. Volgens de negen-sterren-ki kapt Charles het hout van Diana. Hier had Diana het moeilijk mee. Aangezien de heel yange conditie van Charles ook vrij heftig is zal hij haar dikwijls gekapt hebben. Hij had al vrij snel een andere vriendin. De kans van slagen in deze combinatie zit juist in discretie. Beiden zijn heel gevoelig en daarom is zorgvuldig met elkaar omgaan een vereiste. Wij weten allemaal hoe dit afgelopen is en dat discretie totaal niet aanwezig was. Hun yanggetallen zijn conflicterend en hun verschillende controle- en uitingsgetallen versterken dit conflict. Niet doen dus.

Prins Willem Alexander 6-3-8 27 april 1967
Prinses Maxima 2-8-8 17 mei 1971

Prins Willem Alexander is metaal 6 en Prinses Maxima aarde 2. Alexander is wilskrachtig, vindingrijk, voorzichtig, ongeduldig, prestatiegericht, modebewust, eigenwijs en gevoelig. Maxima is ernstig, verlegen, ambitieus, koppig, afhankelijk, prestatiegericht, hooghartig en impulsief. Zij hebben een energiegevende relatie waarbij Maxima het voedende element is voor Alexander. Deze combinatie kan beschouwd worden als een traditionele relatie tussen man (6) en vrouw (2). Getal 6 (Alexander) heeft zelfvertrouwen en kan betrouwbaar zijn. Getal 2 (Maxima) is verzorgend en standvastig. Als getal 6 (Alexander) de leiding heeft, kan dit een perfecte combinatie zijn. Als getal 2 leidt, is dat wat minder.

Hun yingetallen (tweede getal) zijn niet gelijk; Alexander heeft 3 en Maxima heeft 8. Dit kan in de communicatie wel eens problemen geven. Maxima bezit driemaal het aarde element. Aarde is het centrale punt in negen-sterren-ki. Aarde wil ontvangen. Als je driemaal aarde bent kan het ontvangen overheersen. Je ziet ook dat zij altijd als eerste in het middelpunt van de belangstelling staat wanneer zij beiden naar buiten toe treden.

Hopelijk kan Alexander dit blijven handelen. De kans is groot dat dit wel een succesvol huwelijk zal worden. Het kleine prinsesje Amalia is geboren in 2003, zij heeft als yanggetal metaal 6. Zij past dus goed in het gezin. Het tweede kind wordt geboren in 2005, dit kind krijgt als yanggetal hout 4. Alexander kan gaan overheersen op het tweede kindje maar het tweede kindje overheerst Amalia en Maxima. Erg leuk voor Privé en Story de komende jaren.

Karakters van de getallen

Achtergrond

sterrenbeeld Grote BeerDe negen-sterren-ki is gebaseerd op de negen sterren van de Grote Lepel welke deel uitmaakt van de constellatie de Grote Beer. Zeven van deze sterren zijn eenvoudig zichtbaar. De twee andere sterren zijn met het blote oog niet te onderscheiden en bevinden zich nabij de voor-na-laatste ster van de steel van de lepel. De sterren van de Grote Lepel bevinden zich in de nabijheid van de Poolster en werden ook gebruikt om de Poolster te kunnen vinden. De Poolster gold voor de Chinezen als centrum van de hemel. De sterren van de Grote Lepel maakten zowel per dag als per jaar een omwenteling rond de Poolster en dienden zo als verdeelstations voor de energie van de Poolster. Het yang werd door deze sterren gescheiden van het yin en gedistribueerd naar de Aarde. Elk jaar, elke maand, dag en elk uur staan met een periode van negen tijdperken onder de invloed van deze sterren.

Voorspellen met de negen sterren

De negen sterren worden gezet in het zogenaamde Luo Shu diagram. Dit is een magisch diagram waarvoor geldt dat als je de drie getallen, welke een rij vormen, optelt in welke richting dan ook dat dit altijd 15 oplevert.

4 9 2
3 5 7
8 1 6

De getallen staan in een vierkant dat is weergegeven in de kleur van het element wat tot dat getal behoort. Groen en donkergroen staan voor het element hout, geel voor het element aarde, zwart voor water, grijs voor metaal. Ieder getal vertegenwoordigt een bepaald proces. Dat is hieronder weergegeven.

4
Groei
9
Roem
2
Stabilisatie
3
Vernieuwing
5
Consolidatie
7
Ontspanning
8
Revolutie
1
Introspectie
6 Ordenen, Oogsten

Het diagram met de 5 in het midden is het centrale diagram, ook wel genoemd het basisdiagram. Het is echter mogelijk om magische vierkanten te maken voor alle getallen. Als we dat doen dan krijgen we een uitgebreid magisch vierkant, dat hieronder is weergegeven. Het aarde diagram van de 5 bezit de centrale positie. Rechts ervan zien we het diagram van het metaalgetal 7, links bevindt zich het diagram van het houtgetal 3. Onder het diagram van de 5 bevindt zich het diagram van het watergetal 1. Erboven het diagram van het vuurgetal 9. In de hoeken vinden we de diagrammen van de overige getallen.

3 8 1 8 4 6 1 6 8
2 4 6 7 9 2 9 2 4
7 9 5 3 5 1 5 7 3
2 7 9 4 9 2 6 2 4
1 3 5 3 5 7 5 7 9
6 8 4 8 1 6 1 3 8
7 3 5 9 5 7 5 1 3
6 8 1 8 1 3 4 6 8
2 4 9 4 6 2 9 2 7

Nu valt ieder jaar onder een bepaald getal. Het jaar 2006 is bijvoorbeeld het jaar van de 3. Als we willen weten hoe het een persoon die valt onder het getal 7 vergaat in het jaar van de 3 dan kijken we naar het diagram van de 3. Dat is het lichtgroene diagram links. We zien de 7 bovenaan in het diagram van de 3 staan. Om te weten hoe het de 7 vergaat kijken we wat er in het vak van het basisdiagram dat zich middenboven bevindt staat. Daar staat roem. Voor de 7 zal 2006 dus bekendheid (roem) kunnen brengen.

Voorspelling voor het jaar 2018

Met deze methode is in de onderstaande tabel een voorspelling gedaan voor de yanggetallen voor dit jaar (je kan zelf een ander jaar invullen).

kies ander jaar:
disclaimer privacywebsite bijgewerkt: 10 augustus 2018