enveloppe zoeken

Astrologie

Wie astrologie zegt, denkt aan horoscopen. Een westerse of Vedische horoscoop is een interpretatie van de stand van de planeten ten opzichte van de twaalf sterrenbeelden. In de Chinese astrologie worden dierentekens gekoppeld aan een (geboorte)uur, dag, maand en jaar.

Persoonlijk doe ik weinig met horoscopen. Bij mijn analyses gebruik ik de numerologie, de vier elementen, het oerprincipe yin en yang, de cyclus en karakters van de twaalf dierenriemtekens. Ik vermoed dat de westerse astrologie meer geschikt is voor een persoonlijke horoscoop en dat de oosterse astrologie beter gebruikt kan worden voor groepen. Mijn interpretaties hierover kan je lezen in het aritkel 'Oost ontmoet West'.

De volkenkundige astrologie is een aparte tak van de westerse astrologie waar ik mij in heb verdiept.De Oude Wereld volgens Ptolemaeus

leeuw, De Romeinen kreeft, Carthago ram, Kelten en Germanen vissen, De Sahara waterman, Rusland en SiberiŽ tweelingen, Gebied rond de Kaspische Zee weegschaal, China steenbok, India stier, PerziŽ maagd, Irak, Oost ArabiŽ en Somalia steenbok, De Balkan stier maagd, Griekenland kreeft vissen schorpioen ram, SyriŽ leeuw, ArabiŽ tweelingen, Neder-Egypte weegschaal, Opper-Egypte boogschutter, ArabiŽ waterman, ArabiŽ schorpioen, Marokko en Algerije Kaart van de Oude Wereld volgens Ptolemaeus
download blanco kaart Ptolemaeus
Ptolemaeus

Tweeduizend jaar geleden verdeelde de Griekse geleerde Ptolemaeus de toen bekende wereld in vier gebieden. In elk gebied heerst een element. Europa is vuur, Noord-Azië is lucht, Zuid-Azië is aarde en Noord-Afrika is water. In het midden van de Aarde is er nog een vijfde gebied waar alle vier de elementen zijn vertegenwoordigd. Dit gebied bestaat uit het delen van het Midden-Oosten, de Balkan, Klein-Azië en Egypte. In grote lijnen is dit model nog steeds van toepassing. Het model verklaart de dominantie van Europeanen. In Europa zit het vuur. Vuurmensen zijn de natuurlijke leiders. Ze zijn actiegericht en schuwen het geweld niet. Binnen Europa beschouwde Ptolemaeus de woeste Kelten en Germanen als ram. Het Iberisch Schiereiland is boogschutter. De Romeinen zijn leeuw. In het werelddeel 'Midden-Aarde' zijn volgens Ptolemaeus de Syriërs, de Joden en de Arabieren de vuurmensen. De vurige Europeanen, Joden en Arabieren hebben een leidende rol gespeeld in de wereldgeschiedenis.