enveloppe zoeken

Een duiding van de tijd

Jeroen Visbeek schrijft naast boeken en artikelen ook blogs waarin hij actuele gebeurtenissen en ontwikkelingen plaatst in zijn model van de tijdgeest dat o.a. bestaat uit 15-jarige en 180-jarige tijdperken.

Emancipatie geholpen door tijdgeest

Categorie: 15-jarige kreefttijdperk (2005-2020)

Foto van Silvio Berlusconi en Angela Merkel

Silvio Berlusconi verliest het met zijn masculine leiderschap van de degelijke Angela Merkel.

Bestuurslid Shula Rijxman van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zei op 16 februari 2013 dat er meer vrouwen op televisie moeten komen. Momenteel is 38 procent van de sprekers op tv vrouw. 'Te laag', zei Rijxman. Sindsdien valt het mij op dat er bij Pauw en Witteman vaker vrouwen aan tafel zitten.

Steeds meer wordt de vrouw de gelijke van de man. Op veel terreinen halen de vrouwen de mannen in. In het mannenbastion sport is vrouwenvoetbal de snelst groeiende teamsport in ons land. In het onderwijs doen de meisjes het sinds enkele jaren beter dan de jongens. In het middelbare onderwijs halen ze hogere cijfers en een meerderheid van de studenten op de universiteiten is tegenwoordig een vrouw. Men zegt dat ons onderwijs is gefeminiseerd. De leerlingen moeten meer overleggen en samenwerken. Hier zijn vrouwen beter in dan de mannen.

Ook in het bestuur rukken de vrouwen op. De machtigste persoon van Europa is sinds 2005 Bundeskanzlerin Angela Merkel, het invloedrijke IMF wordt sinds 2011 geleid door Christine Lagarde. Zij verving de in opspraak geraakte Dominique Strauss-Kahn. Zelfs in het mannenbolwerk defensie nemen vrouwen de leiding. Nederland kreeg vorig jaar met Jeanine Hennis-Plasschaert de eerste vrouwelijke minister van Defensie. En in Amerika ging vanaf januari 2013 bij maar liefst drie grote bedrijven in de Amerikaanse wapenindustrie een vrouw de scepter zwaaien. Zelfs in de misdaad zijn de gevolgen van de emancipatie zichtbaar.

Betekent deze trend dat we op de goede weg zitten wat betreft het maatschappelijke ideaal: gelijkheid tussen man en vrouw? Zal over 20 jaar ook elke boardroom voor helft uit vrouwen bestaan?

Als ik deze trend plaats in de generatieve tijdperken, dan is het antwoord op de vraag nee. Sinds 2005 zitten we in een 15-jarig kreefttijdperk. Kreeft is het meest vrouwelijke teken dat er is. Dat betekent dat de vrouwen 15 jaar lang de wind in de rug krijgen. De mannen moeten een stap opzij doen.

In het kreefttijdperk (2005-2020) moet je dingen goed kunnen aanvoelen, je moet als leider vooral een prettige sfeer creƫren. Het tonen van empathie is in een kreefttijdperk een kracht.

De thema's van dit tijdperk zijn veiligheid, de eigen familie, geborgenheid, vruchtbaarheid, het insluiten van de eigen familie en het uitsluiten van vreemdelingen, tradities, het stellen van nieuwe normen en waarden en het bezielen van de nieuwe maatschappij waarvoor de basis is gelegd in de jaren zestig (ramtijdperk). Kreeft werkt in op het gevoel. Kreeft bakent een nieuwe identiteit af: de multiculturele natiestaat in Europa. Dit proces gaat in stilte, onopgemerkt op de achtergrond, maar de kracht moet niet worden onderschat. En wie anders dan de vrouwen beheersen deze subtiliteit, wie anders dan de vrouwen kunnen een nestgevoel opwekken, het volk verzorgen en beschermen. Het kreefttijdperk is pas 3 jaar geleden begonnen. De vrouwen zullen ons door deze angstige tijd loodsen.

Wanneer rond 2020 het leeuwtijdperk zal beginnen, zullen de mannen hun verloren positie weer gaan opeisen. Leeuw is het meest mannelijke teken dat er is. Leeuw is de charismatische (mannelijke) leider die de grote lijnen uit zal zetten. De dominante Leeuw staat boven zijn onderdanen. Dus vrouwen, geniet er nog van, zolang het kan.

 Geef je oordeel over dit artikel 
Nog geen stemmen uitgebracht
 Plaats een reactie 

nog 993 tekens van de 1000 te gaan
Spamcontrole: hoeveel is negen gedeeld door drie
Reacties

Reactie van annette18 February 2018
Misschien is dit interessant: De Grote bewustzijnsverandering http://wegaannaarhuis.nl/horus-en-seth/deel1/DGB%20Deel%204%20versie%2012.pdf

disclaimer en privacy Contact website bijgewerkt: 8 maart 2019