enveloppe zoeken

Een duiding van de tijd

Jeroen Visbeek schrijft naast boeken en artikelen ook blogs waarin hij actuele gebeurtenissen en ontwikkelingen plaatst in zijn model van de tijdgeest dat o.a. bestaat uit 15-jarige en 180-jarige tijdperken.

Nederland in depressie

Categorie: 15-jarige kreefttijdperk (2005-2020)

Grafiek consumentenvertrouwen land EU

Grafiek consumentenvertrouwen van de EU-landen

Het Nederlandse consumentenvertrouwen behoort sinds de crisis tot de laagste van Europa. Vorig jaar waren alleen de Grieken somberder over hun economie. En dat terwijl Nederland relatief tot de vijf rijkste landen van de wereld behoort. Het is typisch voor het karakter van Nederland: kreeft. Ik weet, je kan niet alles verklaren met een dierenriemteken, maar kreeft verklaart wel het manische van Nederland.

Toen in Nederland in de jaren negentig de bomen tot aan de hemel groeiden spraken de buitenlanders over de ‘Dutch miracle’. Toen het na 2000 tegen ging zitten sprak men over de ‘Dutch disease’. En nu is in de Eurozone het consumentenvertrouwen sinds november vorig jaar gestegen van -26,9 (een dieptepunt) naar min 23,6 terwijl in Nederland sprake was van een daling van -38 naar -44.

De gevoelige Kreeft heeft last van wisselende stemmingen. De planeet van kreeft is de Maan en dit hemellichaam toont zich met de schijngestalten steeds anders aan de hemel. De Maan veroorzaakt eb en vloed. En zo ook is kreeft manisch. Ze is emotioneel snel van slag. Jantje huilt Jantje lacht. Kreeft mist dat stabiele van Stier, het luchtige van Tweelingen of de energie van Ram. Kreeft is gevoelig en het gevoel kan bij kreeft makkelijk omslaan. En met kreeft als volkskarakter reageren we heftiger op de economische conjunctuur dan andere landen.

Die stemmingswisselingen uiten zich ook in de mentaliteit. In de jaren vijftig was Nederland extreem burgerlijk. Het was de tijd zuinigheid, spruitjeslucht en volksvlijt. Toen in de jaren zestig een bevrijdende jeugdcultuur vanuit het buitenland Nederland binnenkwam, gooide de Nederlandse jeugd de knuppel in het hoenderhok. In de jaren zeventig was Nederland het meest liberale land ter wereld met de vrije seks en gelegaliseerde softdrugs. Nederland werd een internationaal gidsland, wat uitmondde in de massale protesten tegen de plaatsing van Amerikaanse kernwapens. In de jaren negentig sloeg de vrijheid-blijheid over in een sterk individualisme. Ook hier schoot de Nederlandse kreeft door. Vrijheid werd gelijk aan het recht om te kwetsen. De solidariteit werd ingeruild voor ego√Įsme en hufterigheid. Nederlanders staan nu samen met de Russen en Fransen in de top drie van arrogantste volken. Waarschijnlijk gaat Nederland ook weer doorschieten met de vertrutting. De betuttelende overheid is het nieuwe credo waar kreeft volledig in meegaat.

Kortom, Kreeft creeert een 'lunatike' sfeer. Nu is het nieuwe maan en we gaan weer naar de volle maan.

 Geef je oordeel over dit artikel 
Nog geen stemmen uitgebracht
 Plaats een reactie 

nog 993 tekens van de 1000 te gaan
Spamcontrole: hoeveel is negen gedeeld door drie
Reacties

Reactie van Willem8 Juli 2013
mooi verteld interessant weer gegeven

disclaimer en privacy Contact website bijgewerkt: 8 maart 2019