enveloppe icoon facebook zoeken

Uw levensverhaal in boekvorm

Bent u benieuwd naar uw eigen levensverhaal op basis van het Dierenriemmodel? Jeroen Visbeek schrijft uw persoonlijke levensverhaal voor de aantrekkelijke prijs van € 290. Lees meer …

boekomslag levensverhaal

Met het Dierenriemmodel duidt Jeroen Visbeek allerlei levenscycli met de cyclus van de twaalf dierenriemtekens. Het is een universeel levensverhaal met een geboorte, groei, volwassenheid, ouderdom; in Ram wordt iets geboren, in Stier gaat het aarden, Tweelingen is de leertijd enzovoort ... tot en met het sterven in Vissen. Dit levensverhaal is hier te lezen voor uiteenlopende onderwerpen.

ECKHART TOLLE

Foto Eckhart TolleEckhart Tolle (1948) is een inspirerende geestelijke leraar. Hij is niet verbonden met een bepaalde traditie of geloof. Zijn eenvoudige en tevens diepzinnige leer heeft de meeste raakvlakken met het boeddhisme en het is zeer praktisch en heeft duizenden mensen geholpen bij het vinden van innerlijke vrede. De kern van zijn leer is dat elk mens persoonlijk de keuze heeft voor een bewuster leven en als genoeg mensen deze keuze maken zal de mensheid spiritueel ontwaken.

Eckhart Tolle werd geboren in Duitsland, waar hij tot zijn dertiende woonde. Daarna woonde hij bij zijn vader in Spanje. Na zijn studie in Londen werd hij wetenschappelijk medewerker aan de universiteit van Cambridge. Op zijn negenentwintigste maakte hij een diepe spirituele omslag mee en sindsdien noemt hij zichzelf verlicht. Hij veranderde zijn naam in "Eckhart", naar de 13e-eeuwse mysticus Meester Eckhart. Tegenwoordig woont hij in Vancouver en is hij werkzaam als raadgever en spiritueel leraar.

De Kracht van het NU

Boek De kracht van het NU Met het daverende succes van zijn eerste boek 'De kracht van het Nu' (1999) brak Eckhart Tolle door als een van de meest toonaangevende spirituele leraren van onze tijd. Zijn recept voor 'leven in het nu' blijkt bij zeer velen enorm aan te slaan. Tolle slaagt erin ons op eenvoudige en transparante wijze duidelijk te maken hoe we ons kunnen bevrijden uit het keurslijf, gevormd door onze gedachten, ervaringen en dogma's die te maken hebben met ons verleden, en volledig in het Nu kunnen leven. De essentie is: alleen het huidige moment bestaat echt. Alleen in het Nu kunnen we bewust leven. Volgens Tolle is zijn boek niet 'interessant' voor het verstand maar het is een reis in bewustzijn. Alleen wie er klaar voor is, begrijpt het, niet zozeer de woorden, maar de boodschap tussen de woorden.

Een Nieuwe Aarde

Boek Een nieuwe Aarde In Een nieuwe aarde (2005) geeft Tolle de blauwdruk voor een nieuwe op spirituele waarden gebaseerde samenleving. Het ego-gerichte bewustzijn heeft onze aarde en de mensheid aan de rand van de totale catastrofe gebracht. Het is dan ook hoog tijd voor een collectieve bewustzijnstransformatie, waardoor we onze zwaarte en dichtheid verliezen, zodat we transparant worden voor het licht van bewustzijn. Het uitgangspunt bij Tolle is het individu. Als het individu bewuster gaat leven, zal dat merkbaar zijn in zijn of haar omgeving en dat kan een kettingreactie veroorzaken waardoor de maatschappij verandert en een nieuwe aarde.

De leer van Tolle

Zoals een echt boeddhist betaamt, veronderstelt Tolle niet het bestaan van een ziel, maar een God die het Zijn is op de achtergrond in elk levend wezen. Dit (bewust)zijn is ons wezen en het manifesteert zich vooral in de stilte. Na onze geboorte moeten we ons als wezen ook beschermen tegen een vijandige natuur en daarvoor hebben we het ego: ons zelfverdedigingsmechanisme. Het ego voelt zich in tegenstelling tot het bewustzijn alleen op de wereld en beschouwt anderen als de vijand die overwonnen moet worden. Het ego infiltreert ons verstand met allerlei gedachten zoals “ik heb gelijk”, “de ander doet mij dit aan”. Wanneer we dit niet bewust waarnemen, neemt de ego de macht over. Het ego zoekt surrogaten voor het Zijn, zoals “gelukkig zijn”, status, macht. Ook de kwaliteit van een verbinding aangegaan vanuit het ego is discutabel. Door het ego opgewekte positieve emoties hebben hun tegendeel al in zich en kunnen daar gemakkelijk in veranderen. Wat ego bijvoorbeeld liefde noemt is bezitsdrang en een verslavend zich vastklampen dat in een seconde in haat kan veranderen. Tolle stelt dat het ego alleen uitgeschakeld kan worden door je er bewust van te zijn. Het ego is echter sluw en komt ongemerkt via de achterdeur weer binnen. Als je jezelf in een conflictsituatie verdedigt, is je ego bezig. En als je vindt dat je meer spiritueel bezig bent dan een ander, en neerkijkt op egoïstische mensen, dan is het ego toch weer in je macht. Het ego is een zeer sterke kracht in jezelf, die je zult moeten leren herkennen en beheersen als je verder wilt op je spirituele pad.

Bewust leven heeft volgens Tolle niets te maken met het zoeken naar geluk of met liefde die is verbonden met voorwaarden. Een bewust mens accepteert op de eerste plaats datgene wat is, hoe ellendig de situatie ook is. Een actievere vorm van bewustzijn noemt Tolle plezier en bij enthousiasme stroomt de kosmische energie door je heen.

Tolle introduceerde met het begrip pijnlichaam een nieuwe spirituele term. Elk niet-verlicht mens heeft een pijnlichaam. Het is ontstaan door alle niet-bewust ervaren pijn die je hebt opgedaan uit ervaringen in je leven. Het zit vol met boosheid, angsten, verdriet, haat en jaloezie en het wil meer pijn veroorzaken bij anderen en bij jezelf. Meestal is het pijnlichaam in een sluimerstand maar bij de juiste trigger wordt het wakker en neemt het je over. Omdat je je pijnlichaam voelt identificeren we ons er direct mee en kunnen we er moeilijk weerstand tegen bieden. Het pijnlichaam activeert het ego en deze twee figuren veroorzaken pijn, geweld, ziekte, drama, verslavingen en (zelf)destructief gedrag. Het individuele pijnlichaam resoneert met andere pijnlichamen waardoor het een collectief wezen is dat werkt als het karma waardoor we blijven vastzitten in een vicieuze cirkel van pijn. Door dit mechanisme te herkennen en er bewust van te worden, wordt het pijnlichaam zwakker.

Een paar citaten:

Als je de binnenkant go(e)d krijgt
Het is heel goed om jezelf geregeld de volgende vraag te stellen: voel ik me op dit moment op mijn gemak? Je kunt ook vragen: wat gaat er op dit moment in me om? Wees minstens zo geïnteresseerd in wat er in je omgaat als in wat er buiten je gebeurt. Als je de binnenkant goed krijgt, komt de buitenkant vanzelf goed. De primaire werkelijkheid zit in je, de secundaire werkelijkheid buiten je.

Psychische vervuiling
De vervuiling van de planeet is slechts de uiterlijke weerschijn van een innerlijke psychische vervuiling: miljoenen onbewuste personen die niet de verantwoordelijkheid op zich nemen voor hun innerlijke ruimte.

Cyclus
Het is niet waar dat het opgaande deel van de cyclus goed is en het neergaande deel slecht, dat is alleen zo in het oordeel van het verstand. Groei wordt gewoonlijk beschouwd als positief, maar er is niets dat altijd kan blijven groeien. Als groei, in wat voor vorm dan ook, zou doorgaan, zou het uiteindelijk uitmonden in iets monsterachtigs en destructiefs. De ontbinding is nodig om ruimte te maken voor nieuwe groei. Het een kan niet bestaan zonder het ander. Het neerwaartse deel van de cyclus is absoluut noodzakelijk voor spirituele groei.

Het wonder van de overgave
Vergeef jezelf dat je geen vrede hebt. Op het moment dat je je onvrede volkomen aanvaardt, wordt die veranderd in vrede. Alles wat je volledig aanvaardt, zal je daar brengen, brengt je vrede. Dat is het wonder van de overgave.

Lijden
Lijden is nodig, tot je inziet dat het niet nodig is.

Verleden tijd
In het verleden gebeurt niets meer.

Spiritualiteit
Hoe spiritueel je bent heeft niets te maken met waar je in gelooft maar heeft alles te maken met jouw bewustzijnsstaat.

Emotie
In een goed functionerend organisme heeft een emotie een heel korte levensduur.

Luisteren
De meeste mensen kunnen helemaal niet luisteren, omdat het grootste deel van hun aandacht wordt opgeslokt door het denken. Daar besteden ze meer aandacht aan dan aan wat de ander zegt en ze besteden helemaal geen aandacht aan het enige dat werkelijk belangrijk is: het Zijn van de ander achter de woorden en het verstand.

Ongemanifesteerde
Door de wereld en uiteindelijk door jou kan het Ongemanifesteerde zichzelf kennen. Jij bent hier opdat het goddelijke doel van het heelal zich kan ontvouwen. Zo belangrijk ben je!

Veranderen
Je kunt jezelf niet veranderen, en je partner of wie dan ook al helemaal niet. Het enige wat je kunt doen is een ruimte maken waarin die transformatie kan plaatsvinden, waar genade en liefde kunnen binnenkomen.

Individu
Een verandering in het collectief kan niet plaatsvinden voordat de verandering plaatsvindt in het individu. De individuen maken het collectief. Daarom zijn we hier.

Leven
Je beseft ook dat alle dingen die echt belangrijk zijn - schoonheid, liefde, creativiteit, vreugde, innerlijke vrede - uit iets voortkomen dat het verstand te boven gaat.

NU
Heb je ooit iets ervaren, gedaan, gedacht of gevoeld buiten het Nu om?

Accepteren
Accepteren van dat wat is bevrijdt je onmiddellijk van de identificatie met je denken en verbindt je aldus opnieuw met ZIJN.

Niets is zoals het lijkt
Niets is zoals het lijkt. De wereld die je schept en ziet door je ikzuchtige verstand, kan een heel onvolmaakte plek lijken, zelfs een tranendal. Maar wat je ziet, is slechts een soort symbool, net als een droombeeld. Het hangt ervan af hoe je bewustzijn de moleculaire energiedans van het heelal interpreteert en ermee omgaat. Deze energie is de grondstof voor de zogenaamde stoffelijke werkelijkheid. Je ziet die als lichamen en geboorte en dood, of als een strijd om het bestaan. Er is een oneindig aantal volkomen verschillende interpretaties, volkomen verschillende werelden mogelijk, en die bestaan ook, en dat alles is afhankelijk van het waarnemende bewustzijn. Elk wezen is een brandpunt van bewustzijn, en elk brandpunt schept zijn eigen wereld, hoewel al deze werelden met elkaar verbonden zijn.

Sterven voor je dood
De dood betekent dat alles van je wordt afgenomen dat je niet bent. Het geheim van het leven is te sterven voor je dood, en dan tot de ontdekking te komen dat de dood niet bestaat.

Deel deze pagina
disclaimer en privacy Contact website bijgewerkt: 29 september 2022 © 2004-2022