enveloppe zoeken

Onthulling van het geheim van de Wijzen

In het boek Wat de Wijzen al wisten laat Jeroen Visbeek zien hoe zij de geboorte van Jezus en daarmee het begin van de christelijke beschaving uit de sterren konden aflezen. Lees meer …

boekomslag Wat de wijzen al wisten

Uw levensverhaal in boekvorm

Bent u benieuwd naar uw eigen levensverhaal op basis van het Dierenriemmodel? Jeroen Visbeek schrijft uw persoonlijke levensverhaal voor de aantrekkelijke prijs van € 290. Lees meer …

boekomslag levensverhaal

Met het Dierenriemmodel duidt Jeroen Visbeek allerlei levenscycli met de cyclus van de twaalf dierenriemtekens. Het is een universeel levensverhaal met een geboorte, groei, volwassenheid, ouderdom; in Ram wordt iets geboren, in Stier gaat het aarden, Tweelingen is de leertijd enzovoort ... tot en met het sterven in Vissen. Dit levensverhaal is hier te lezen voor uiteenlopende onderwerpen.

Het leven van een huis

Levenscyclus van een huis
Opbouwfase
Bouw
Instandhoudingsfase
Volwassenheid
Verbreidingsfase
Ouderdom
  financiering inrichting onderhoud renovatie monumentaal ruïne
initiatief architect housewarming party evenwicht tweede leven krakers

Vanwege de slechte woonsituatie besluit een gezin om een huis te bouwen. Zoals altijd neemt de vurige ram het initiatief. Met ram wordt het huis geboren. Gelukkig komt na ram stier; anders zou het plan in rook opgaan. Stier maakt de onbesuisde plannen van ram concreet. Met het concreet worden komen ook meteen de eerste moeilijkheden. Een locatie vinden is niet zo makkelijk, een woud aan regels doet de moed in de schoenen zinken en de kosten dreigen nu al de pan uit te rijzen. Moeten ze er wel aan beginnen? Stier maakt alles af waaraan zij begint. Met haar standvastigheid laat zij zich door niemand gek maken. Zij regelt de financiering en stelt de bouwplaats vast. De grond wordt aangekocht en bouwrijp gemaakt. Een solide fundering wordt aangelegd. Ram gaf het startschot maar stier legt de solide basis. Stier is de fase van de materie. In een steenfabriek worden de bakstenen gemaakt, in een houtdistributiecentrum liggen de houten delen, enz. Er is nu alleen nog een plan nodig. In tweelingen komt er een nieuwe partij; de architect die het ontwerp maakt en de aannemer die aan de slag gaat. Bouwstoffen, halffabrikaten en materialen uit de omgeving worden aangevoerd en handig aan elkaar gezet. De communicatieve tweelingen voert overleg met de gemeentelijke instanties, energiebedrijven en de omwonenden. Bouwplannen kunnen nog wijzigen door onvoorziene zaken. Tweelingen reageert hier flexibel op. Als het huis wind- en waterdicht is gaat kreeft het gezellig maken. Met de stoffering komt de sfeer (kreeft) er in. Als het huis af is, is de dag aangebroken voor de verhuizing en de inrichting. Kreeft bezielt het huis.

Dan breekt er een nieuwe fase aan. De opbouw is klaar. Leeuw pakt natuurlijk meteen groots uit. Hij geeft een feest ter ere van het nieuwe huis. De bewoners zijn trots (leeuw) op hun nieuwe bezit. Dit mooie huis mag nu natuurlijk niet verloederen. Maagd gaat het huis schoonmaken en onderhouden. Het plan van de architect blijkt in de praktijk niet optimaal. Elk nieuw gebouw heeft kinderziektes. Maagd gaat de boel ordenen en perfectioneren. De inrichting wordt afgestemd op de eisen van alledag. Omdat inmiddels de gezinsomvang is gegroeid moet maagd de ruimtes efficiŽnter gebruiken. Na het nuttige werk van maagd breekt er in weegschaal een lange tijd van evenwicht aan. Door haar leeftijd gaat de nieuwigheid van het huis eraf en komt het in harmonie met haar omgeving. De bewoners zijn nu volledig tevreden over hun huis. Ook de tuin is in deze fase volgroeid. Het gezin wordt steeds welvarender. Het zou mooi zijn om een garage, serre en extra studeerkamer aan te leggen. Het probleem is dat er geen plaats voor is. In weegschaal is alles in evenwicht en maagd had al alle ruimtes geoptimaliseerd. Het gezin moet nu een grote knoop doorhakken. Verhuizen? Weegschaal blijft natuurlijk wikken en wegen. Schorpioen haat dit en neemt een vastberaden beslissing. Het is tijd voor een grondige renovatie. Schorpioen vernietigt en transformeert. Een deel van het huis wordt gesloopt en de rest wordt grondig verbouwd. De bewoners zitten een tijdje in de rotzooi.

Met het begin van de renovatie ziet boogschutter weer het licht. De schorpioenfase was pijnlijk maar nodig. Boogschutter ziet het hogere doel. Het moet groot, groter, grootst. Boogschutter pakt groots uit met een nieuwe garage, keuken, dakkapel en serre. In de tuin worden een paar bomen gekapt. Alles bij elkaar wordt het een stuk ruimer en lichter. De zon schijnt weer in de kamers. Het gerenoveerde huis is completer en rijper. In de straat is het een inspirerend voorbeeld geworden voor andere huiseigenaren. En dan komt die begerenswaardige fase: de plechtstatige steenbok. Eindelijk krijgt het huis het karakter van de klassieke degelijkheid. Omdat steenbok taai is, kan deze fase lang duren. Toch slijt het huis langzaam ondanks de regelmatige onderhoudsbeurten. Steenbok vecht tegen de dood. Het onderhoud wordt nu steeds belangrijker om het huis in conditie te houden. Uiteindelijk verhuist ons gezin waarmee de ziel van kreeft het huis verlaat. Nu is het huis de dood. Een nieuwe eigenaar begint het huis al te slopen. De radicale waterman pikt dit niet. Een groep krakers verzet zich tegen de sloop en neemt bezit van het leegstaande huis. Ze verven het in felle kleuren waardoor het als een vreemde vogel in de straat komt te staan. De krakers maken plannen voor de toekomst: ze willen er een jeugdcentrum van maken samen met de twee naastliggende panden. In deze tijd worden er nieuwe plannen gemaakt voor een betere toekomst. Als in de vissenfase ook het jeugdcentrum is opgedoekt blijft alleen nog een oude conciŽrge het oude vervallen pand bewonen. Het dak lekt, de verf bladdert af en de fundering rot weg. Langzaam worden de bouwstenen weer opgenomen in de aarde zodat ram weer kan beginnen met een nieuwe cyclus.

levenscyclus van een huis

Jeroen Visbeek, maart 2005

disclaimer en privacy Contact website bijgewerkt: 8 december 2019