enveloppe icoon facebook zoeken

Tarot Reisgids voor dwazen

Dit toegankelijke boek geeft je de handvatten om bewuster jouw reis te vervolgen. Lees meer …

boekomslag Tarot reisgids voor dwazen

Met het Tijdgeestmodel duidt Jeroen Visbeek de geest van de tijd met behulp van de precessiekalender en het Dierenriemmodel. Uit het Tijdgeestmodel volgen cycli (met jaartallen) voor beschavingen met tijdperken van 2000, 180 en 15 jaar. Over het Tijdgeestmodel schrijft Jeroen boeken, artikelen en een blog. Het model presenteert hij in lezingen, radioprogramma's en eigen video's.

Als cijfers liegen

Oude en nieuwe hek om joodse school cheider

De orthodox-joodse school Cheider in Amsterdam heeft vanwege de terreurdreiging sinds 2016 een steviger hek. Boven het oude hek, onder het nieuwe hek. Duidelijk een kanarie in de kolenmijn.

Met Vissen in de tijdgeest kunnen we niets en niemand meer vertrouwen. Tijdens de afgelopen Amerikaanse presidentsverkiezingen bleek dat volgens de fact checkers alle kandidaten logen. Wat overblijft zijn de instituten van de harde cijfers maar zelfs deze feiten zijn verwarrend.

Dit viel mij op bij de Veiligheidsmonitor 2017. Volgens het CBS is sinds 2005 het jaarlijkse aantal slachtoffers van criminaliteit afgenomen met 45 procent. Als oorzaak noemt men o.a. de vergrijzing. Geweldig! Alle reguliere media namen de bevindingen van het CBS over met als boodschap “de misdaad is op zijn retour”. Bestuurders en politici reageren hierop en zeggen dat het de goede kant op gaat met onze multiculturele samenleving. Dat veel mensen zich desondanks onveilig voelen zit blijkbaar tussen hun oren. Maar zij wij ontevreden burgers nu ontmaskerd als verwende klagers of zijn de cijfers losgeraakt van de echte wereld?

Als de misdaad werkelijk significant daalt zou er stevig bezuinigd kunnen worden op de politie maar het merkwaardige is dat de Nederlandse Politiebond pleit voor het direct aannemen van 2000 extra rechercheurs. 80 procent van het werkaanbod bij de recherche blijft namelijk liggen. De FNV, CNV en 32 ondernemingsraden van de Dienst Justitiële Inrichtingen stellen in een petitie dat de misdaadcijfers worden verdraaid. In het rapport Noodkreet Recherche! staat "Nederland voldoet aan veel kenmerken van een narcostaat. Rechercheurs zien dat kleine criminelen zich ontwikkelen tot rijke ondernemers die zich vestigen in de horeca, huizenmarkt, middenstand, reisbureaus". Veel berichten wijzen uit dat het met de veiligheid van de samenleving de verkeerde kant op gaat. Het toenemende geweld tegen homo’s en Joden is als een kanarie in de kolenmijn.

De Amsterdamse politiebaas en hoofdofficier van justitie uitten begin 2018 hun zorgen over aanpak van de zware misdaad. Slechts 1 op de 9 criminele groepen wordt aangepakt. Korpschef Erik Akerboom uit zijn zorgen over jonge mannen die voor relatief lage bedragen liquidaties plegen. In Amsterdam voelt de mocromaffia zich onschendbaar en in Brabant heeft de onderwereld vrij spel. De misdaad tegen ouderen stijgt explosief maar daar is weinig tijd voor. Verder verschuift de misdaad naar internationale cybercriminaliteit maar internetfraude wordt nauwelijks aangegeven. Op het platteland is de politie onderbemand en in de steden sluiten veel politiebureaus in de wijken.

De cijfers van het CBS laten een rooskleurig beeld zien omdat de hele veiligheidsketen kraakt en piept. Politieagenten doen hun best maar het is dweilen met de kranen open. Er is door de bezuinigen te weinig mankacht in de strafrechtketen. Meer dan 10.000 veroordeelden zijn op de vlucht geslagen en lopen vrij rond omdat ze hun celstraf ontlopen. Dit gaat om een kwart van het totaal aantal gevangen. 3.500.000 delicten blijven onder de radar. Het percentage slachtoffers dat aangifte doet is gedaald tot nog geen 20 procent. Dat zou het laagste percentage ooit zijn. Om de cijfers op te krikken voert de politie een ontmoedigingsbeleid voor aangiftes, ook voor winkeliers. De recherche kiest voor misdrijven die makkelijk zijn op te sporen en dat pakt dus goed uit in de cijfers.

Wat is er echt aan de hand? Een vriend zei eens tegen mij dat de ware kennis over de maatschappij zit in de eigen persoonlijke ervaring. Goed, laat ik mijn ervaring met misdaad in mijn leven op een rijtje zetten.

Vanaf 1967 – 1980 : geen misdaad

1980 – 1990 : portemonnee gestolen van mijn vader in Nunspeet. Dader was door de politie opgepakt en (lege) portemonnee was gevonden. Fiets gestolen van buurjongen. Fiets door mij teruggevonden en door vader van buurjongen geconfisqueerd. Meerdere fietsen gestolen van mij in Delft. Mijn portemonnee gestolen op straat in centrum van Amsterdam.

1990 – 2005 : Mijn fiets gestolen in Amsterdam-Noord. Creditkaart van mijn vriend gestolen door iemand van wie ik dacht dat ik hem kon vertrouwen, 25.000 gulden schade.

2005 – 2018 : De portemonnee van mijn vader gestolen door een Marokkaan die met een babbeltruc was binnengekomen. Vier keer geld uit portemonnee gestolen van mijn vader door Surinaamse verzorgster in het verzorgingshuis waar hij woont (totaal 900 euro, de dader krijgt een vast dienstverband). Inbraak in mijn woning door Surinaamse buurman. Zelfde man vernielt een terracottapot t.w.v. 50 euro. Mijn portemonnee gestolen door Marokkaanse jongen bij een date bij mij thuis. Voor 75 euro bij een date opgelicht door een gewiekste man met de getinte huidskleur. In China gevestigde webwinkel levert geen bestelde broek, schade 120 euro. Gestolen brommer gevonden achter mijn tuin. In de loop der jaren circa 100 gestolen tassen gevonden in de tuin achter mijn huis, achtergelaten door Marokkaans hangtuig.

De trend is duidelijk. Na een zorgeloze jeugd piekt de misdaad in de jaren tachtig en dan zakt deze om vanaf 2005 weer te stijgen. Ik constateer dat de daders vanaf 2005 allemaal buitenlanders zijn. In de gevallen dat ik aangifte heb gedaan doet de politie niets.

Het is mij wel duidelijk. Voor een groot deel van de bestuurlijke elite zijn de feiten over criminaliteit taboe omdat de meeste criminelen een kleurtje hebben. 44 procent van de gevangen in Nederland is van niet-westerse afkomst. In elke multiculturele samenleving groeit de misdaad en daalt het vertrouwen. En zelfs de cijfers hierover worden verdraaid of onder het tapijt geveegd. Het is typisch dat de regering weigert te laten berekenen wat een asielzoeker kost, terwijl we exact de kosten weten van een leerling, ziekenhuisbed en gedetineerde. Mij bekruipt het gevoel dat we worden geschipholt; een uitdrukking van Pieter Winsemius om aan te geven dat burgers totaal niet meer serieus worden genomen.

Vissen verdraait de waarheid in haar droomwereld. Zelfs de harde cijfers zijn onbetrouwbaar. Vertrouw alleen nog maar wat je gevoel je ingeeft.

Naschrift 13 maart 2019: Onderzoek van Investico onthult dat de politie structureel de misdaadcijfers manipuleert.

Naschrift 5 juli 2019: Vlog van Arno Wellens over zijn tweede film over het verval van de rechtsstaat.

Deel deze pagina
disclaimer en privacy Contact website bijgewerkt: 3 juli 2024 © 2004-2024