enveloppe icoon facebook zoeken

Tarot Reisgids voor dwazen

Dit toegankelijke boek geeft je de handvatten om bewuster jouw reis te vervolgen. Lees meer …

boekomslag Tarot reisgids voor dwazen

Met het Tijdgeestmodel duidt Jeroen Visbeek de geest van de tijd met behulp van de precessiekalender en het Dierenriemmodel. Uit het Tijdgeestmodel volgen cycli (met jaartallen) voor beschavingen met tijdperken van 2000, 180 en 15 jaar. Over het Tijdgeestmodel schrijft Jeroen boeken, artikelen en een blog. Het model presenteert hij in lezingen, radioprogramma's en eigen video's.

Het feest begint

Illustratie EU maakt een vuist tegen Amerika en China

In het Leeuwtijdperk maakt de EU een vuist tegen Amerika en China.

Dit jaar begint het generatieve Leeuwtijdperk. Hiermee wordt de postmoderne tijd volwassen. Het postmodernisme is de manifestatie van het 180-jarige Vissentijdperk (1960-2140). In deze 'new age' moeten we ons bewust worden van 2000 jaar christendom. In zijn jeugdfase begon het postmodernisme in de jaren zestig met Ram (1960-1975) met een jeugdrevolte, daarna volgde met het neoliberalisme de economische vrijheid met Stier (1975-1990), gevolgd door de open multiculturele samenleving van Tweelingen (1990-2005) en Kreeft (2005-2020) ontmantelde o.a. met #MeToo het laatste bastion van macht: de privileges van de blanke man.

Kreeft heeft de afgelopen 15 jaar de zwakkeren geëmancipeerd. De kranten staan tegenwoordig vol met artikelen over de politieke correctheid. Zo staat er in de Volkskrant van 6 februari jl. het volgende:

  • Op pagina 2 staat een artikel over de afschaffing van de moorkop omdat dit woord een racistische bijsmaak heeft. Bij de HEMA noemen ze de lekkernij vanaf 30 maart ‘chocoladebol’. Ook kleinere bakkers volgen.
  • Op pagina 3 staat een artikel over het onrecht dat vrouwen meer moeten betalen voor een knipbeurt bij de kapper.
  • Op de Opinie- en debatpagina van de ochtendkrant wordt de vraag opgeworpen of musea nog wel vrouwelijk naakt mogen aankopen en exposeren. Deze discussie laaide op naar aanleiding van een vraag van de directrice van het Van Gogh Museum. Is een tekening met vrouwelijk naakt geschikt voor mensen uit moslimlanden, en moet een museum daar rekening mee houden?

Drie berichten waaruit blijkt dat de sociaal-progressieve inzichten en thema’s zoals feminisme, burgerrechten, multiculturalisme onder de volle aandacht staan en een leidend principe zijn geworden. De idealen van de flower power zijn bereikt. Tijd voor een nieuw geluid: Leeuw.

Wat kunnen we verwachten van de nieuwe tijd? Leeuw is het teken van het huwelijk; twee tegenpolen versmelten tot een krachtige eenheid. Puntsgewijs volgen hier mijn verwachtingen.

Traditionele rolpatronen mogen weer

Na een eeuw vrouwenemancipatie zijn de mannen van hun voetstuk gestoten. In het Kreefttijdperk zaten de mannen in de hoek waar de klappen vielen. Op alle terreinen haalden de vrouwen hun achterstanden in. Inmiddels presteren de jongens slechter op school dan de meisjes. Typisch mannelijk gedrag (autisme, adhd, agressie) wordt gelabeld als psychische stoornissen. Het feminisme heeft het patriarchaat afgeschaft, de vader is geen voorbeeld meer. Maar als mannen hun gezag verliezen, nemen ze geen verantwoordelijkheid meer en dan zoeken ze hun toevlucht tot elkaar, tot criminaliteit, tot alt-right. Deze trend van de onderdrukking van het patriarchaat zal in Leeuw worden gekeerd. Leeuw is de baas van zijn familie. De (blanke) mannen zullen de slachtofferrol gaan spelen en in een spel in de media zullen ze hun (leidende) rol in de maatschappij herpakken. Stiekem zullen veel vrouwen opgelucht adam halen.

Een nieuwe babyboom

De expressieve Leeuw is het teken van je eigen kinderen krijgen, en ik waag de voorspelling te doen dat de vruchtbaarheid zal stijgen. Na de geboortebeperking door de invoering van de anticonceptiepil en ‘baas in eigen buik’ zal een trend van steeds minder kinderen krijgen keren. Een kinderrijk gezin wordt een nieuw statussymbool.

Uitbundigheid wordt de modetrend

Leeuw is expressief. Hij pronkt met zijn manen. Zijn metaal is goud. Alles wat blinkt en opvalt komt in de mode. Volle baarden, dikke sjaals, sjerpen, hoeden, veren, (nep)bont, grote sieraden, lekker veelkleurig uiterlijk vertoon. Mogelijk herleeft de mode van de jaren twintig. We verlaten het ordinaire (Kreeft) en omarmen de deftigheid van Leeuw. Laat je status zien.

Europa laat zijn tanden weer zien

Europa is de hoofdbeschaving van het culturele Vissentijdperk en dus zal de energie van Leeuw zich manifesteren in dit werelddeel. Leeuw maakt de Europese familie krachtig. De Europese Unie werd in Kreeft zwaar op de proef gesteld: financieel, sociaal en in de geopolitiek. Van alle kant ruiken de autocratische leiders zoals Poetin, Erdogan en Xi Jinping, de zwakte van Europa. Ook Trump volgt zijn eigen agenda. Deze passiviteit zal eindigen met Leeuw. Koning Leeuw zal (met wat dwang) alle neuzen binnen de EU dezelfde kant op krijgen en met een Europees leger gaat de EU met succes in de tegenaanval.

Een federaal Europa

De Unie was onwerkbaar door het vetorecht en de tegenwerking van de Britten. De brexit is een gevolg van de vorming van de Europese familie. Kreeft heeft deze familie bezield en de Britten voelden er zich niet meer thuis. Zonder de Britten zullen Frankrijk en Duitsland een huwelijk (Leeuw) sluiten met een politieke unie. Frankrijk en Duitsland nemen samen de leiding. Het vetorecht zal verdwijnen. Deze sprong voorwaarts doorbreekt de impasse van het Europese project. De rol van de nationale staten zal verzwakken. Zonder het te beseffen heeft Kreeft de Europese familie een ziel gegeven, en wat nu nog ontbreekt is leiderschap. Met Leeuw is dat een kwestie van tijd.

De Vissenkoning

Een charismatisch persoon zal in dit Leeuwtijdperk de verdere richting van de postmoderne tijd bepalen. Het thema is de bewustwording van de rol van het ik in de wereld. Wie is de mens in een tijd van kunstmatige intelligentie, gentechnologie, en de aanstaande geboorte van de Nieuwe Mens. De flower power wordt volwassen en een goeroe zal ons de weg wijzen. Dit gaat goed- of kwaadschiks.

Eén samenleving

Leeuw verbindt de tegenstellingen tussen de klimaatsceptici en klimaatgelovigen, tussen nationalisten en federalisten, tussen links en rechts. De maatschappelijke verdeeldheid zal verzwakt worden omdat de tegenpolen elkaar zullen gaan vinden. Integratie wordt dwingend opgelegd. Leeuw duldt geen tegengeluiden. De Europeanen gaan vol in de aanval tegen het moslimextremisme.

Democratie wordt dictatuur

Leeuw staat voor het huwelijk: de versmelting van twee polen. Extreem links en extreem rechts zullen elkaar weten te vinden. Dit is recent al gebeurt in Italië met de politieke samenwerking tussen de Vijfsterrenbeweging en Lega. Het politieke midden holt uit, net als de democratie. Steeds meer wordt politiek een theatraal spel vol met bedrog  en misleiding (Vissen). De voorzitter van het adviesorgaan Raad voor de leefomgeving, Jan Jaap de Graeff zei in de Volkskrant dat de politiek drastische klimaatmaatregelen moet nemen. Als dat niet lukt: dictatuur.

Onbegrip in de Maatschappij

Chaos (Vissen) wordt het nieuwe normaal. Alle oude zekerheden lossen langzaam op. De materie verliest zijn waarde: geld, pensioen, spullen, diploma’s. Vissen verliest haar besef van normen en waarden. Zij moet haar identiteit opgeven. De feitelijke werkelijkheid raakt in Vissen verward met wanen en dromen. Bij alle maatschappelijke onderwerpen staan er twee verhalen lijnrecht tegenover elkaar. Iedereen kijkt naar hetzelfde maar de een ziet de naderende Apocalyps en de ander ziet de hemel op Aarde.

Economie

De banken- en eurocrises van 2008-2012 zijn opgelost met een totale verstrengeling van de nationale en private schulden. Dit zal binnenkort bekrachtigd worden met de invoering van de bankenunie. Hiermee worden de Nederlandse belastingbetalers verantwoordelijk voor de zwakke banken binnen de eurozone. Andersom kunnen zwakke banken en landen onder curatele worden gesteld. Door de financiële verbondenheid zijn alle landen binnen de eurozone veroordeeld tot elkaar. Pas in Schorpioen zullen deze banden over 60 jaar op een pijnlijke wijze verbreken.

Kapitalisme

Leeuw is altijd een ‘gouden tijd’ en ik verwacht geen grote economische terugval. Hoewel het huidige kapitalistische systeem tegen de grenzen aanloopt, zijn er nog een hoop trucs om het financiële systeem draaiende te houden. De komende tijd krijgt de economie nog een impuls omdat de Europese centrale bank voorlopig kan doorgaan met het beleid van geldcreatie, en de nationale staten kunnen hun staatsschuld rustig verder op laten lopen omdat rente praktisch nul is. Dit contra-intuïtieve beleid van ‘schulden oplossen met meer schulden’ zal uiteindelijk tegen de klippen lopen, maar voorlopig gaat het feest van eeuwige groei door.

Deel deze pagina
disclaimer en privacy Contact website bijgewerkt: 20 februari 2024 © 2004-2024