enveloppe icoon facebook zoeken

Tarot Reisgids voor dwazen

Dit toegankelijke boek geeft je de handvatten om bewuster jouw reis te vervolgen. Lees meer …

boekomslag Tarot reisgids voor dwazen

Met het Tijdgeestmodel duidt Jeroen Visbeek de geest van de tijd met behulp van de precessiekalender en het Dierenriemmodel. Uit het Tijdgeestmodel volgen cycli (met jaartallen) voor beschavingen met tijdperken van 2000, 180 en 15 jaar. Over het Tijdgeestmodel schrijft Jeroen boeken, artikelen en een blog. Het model presenteert hij in lezingen, radioprogramma's en eigen video's.

Wat de wijzen al wisten

omslag Wat de wijzen al wisten

Van de inspiratie (rechts) tot een basisboek over de 2000-jarige astrologische tijdperken

De totstandkoming van het boek Wat de wijzen al wisten gaat terug naar de millenniumwisseling. De aanvang van de twintigste eeuw werd gevierd als één groot triomffeest, maar ik was vastgelopen in mijn carrière als bouwkundig projectleider. Moederziel alleen telde ik de laatste minuten af van 1999. Om tot rust te komen nam ik in de eerste week van het nieuwe jaar resoluut ontslag, maar ik had nog geen idee wat ik verder met mijn leven wilde doen. Wel was bij mij een oppervlakkige interesse gewekt voor astrologie en spiritualiteit.

Toen ik in het voorjaar van 2000 een Ankertje genaamd 'het aquariustijdperk' bij de bibliotheek leende kreeg ik inspiratie. Het dunne boekje beschreef langlopende astrologische tijdperken waarmee de oud-Egyptische cultuur, het jodendom en christendom werden geduid, en volgens de astrologische inzichten zouden we nu op de overgang zitten naar het 2000-jarige Watermantijdperk. Ik kreeg het gevoel dat ik een groot geheim had ontdekt en raakte volledig gefascineerd door het astrologische model van de beschavingen.

Koortsachtig ging ik het model uitwerken. Ik onderzocht hoe de tijdperken van vóór de oud-Egyptische cultuur konden worden geduid en wat ons te wachten zou staan in het Watermantijdperk. Tekortkomingen in het model loste ik op met de toevoegingen van de dag- en nachtfase en de protoculturen. Met een suggestie in het Ankertje ging ik de 2000-jarige tijdperken opdelen in twaalf kleinere tijdperken van 180 jaar en de relaties die ik vond tussen de tijdperken en het verloop van de geschiedenis waren zeer treffend. Een nog verdere onderverdeling in 15-jarige tijdperken bleek goed aan te sluiten bij de recente geschiedenis. Vervolgens ging ik de 2000-jarige tijdperken beschouwen als fases van grotere cycli, en kwam na vijf vergrotende stappen op een goed passend model van de evolutie. Nadat ik ook nog alle tussenstappen schematisch had uitgewerkt had ik bij elkaar een samenhangend model met negen niveaus: van de oersoep tot de geboorte van de Nieuwe Mens. In een half jaar had ik een adembenemende levenscyclus gevonden voor het leven op aarde.

Hierna volgde een tegenslag, want met een ‘kaal’ model overtuig je niemand. Daarnaast moest ik gedwongen door de financiële situatie verhuizen van mijn royale appartement naar een armzalig en lawaaiig 2-kamerflatje. In het Amsterdamse volksbuurtje zou ik mij twee decennia afzonderen om mij volledig te concentreren op mijn nieuwe levensdoel. Ik leerde de kunst van het schrijven, en tuigde in 2004 de website tijdgeest.eu op om mijn Tijdgeestmodel onder de aandacht te brengen. Met het schrijversgebod kill your darlings sneed ik in de inhoud en dat resulteerde in 2009 tot de uitgave in eigen beheer van De Tijdgeest; een basisboek over de 2000-jarige astrologische tijdperken.

In 2019 kreeg mijn leven een impuls na mijn verhuizing van Amsterdam naar Deventer waar ik ging samenwonen met Alfred. Het venster ging open. Met de steun van Alfreds talenten en kennis koos ik voor een professionelere aanpak voor de verspreiding van mijn Tijdgeestmodel. Dit resulteerde in de oprichting van Uitgeverij Zodiak. Met deze herziende uitgave van De Tijdgeest onder de titel Wat de wijzen al wisten verwacht ik een groter publiek te bereiken.

Deel deze pagina
disclaimer en privacy Contact website bijgewerkt: 20 februari 2024 © 2004-2024