Louis van Gaal 'De IJzeren Tulp' is met zijn arrogantie, slimheid en grote mond eigenlijk een typische Nederlander. En hij heeft een hartje van goud.
Ja!
In ieder geval is de geest van de tijd gunstig. We zitten sinds 2005 in een 15-jarig kreefttijdperk en Kreeft bezielt de familie. Deze tijdgeest geldt in principe voor alle volken, maar omdat het kreefttijdperk een onderdeel is van het 2000-jarig vissentijdperk – wat zich uit in het christendom – werkt het kreeftprincipe het sterkst in Europa. Daarbij komt nog dat Nederland hét kreeftland is van Europa. Onze tijd is nu gekomen.
Een aantal factoren werken mee. Ten eerste waren de verwachtingen voor de aanvang erg laag. Weinig supporters zagen de kansen groot. Oranje begon het toernooi met een lage prestatiedruk. Ten tweede beschikt Nederland momenteel niet over een overschot aan vedetten, maar dat heeft het voordeel dat de kwaliteitsverschillen klein zijn (typisch voor kreeft) en er geen grote ego’s de teamgeest verpesten. Verder is het een jong elftal en dat is in de Braziliaanse hitte een voordeel. Veel wedstrijden worden in de laatste 20 minuten beslist; het meest fitte (jonge) team is in het voordeel. Maar de grote troef van dit Oranje is het gevoel van saamhorigheid, de bezielde familie van kreeft.
Die saamhorigheid van het team is vaak belangrijker dan de prestatie van een enkele vedettes. Maar de teamspirit is net als een cultuur in een bedrijf heel moeilijk te sturen. Belangrijk is de juiste trainer en die hebben we.
De bondscoach Louis van Gaal is zo verstandig geweest om rekening te houden met de beperkingen van deze Nederlands selectie. Tegen de Nederlandse traditie in, zette Van Gaal 5 man in de verdediging. En het werkt. Maar onze IJzeren Tulp doet meer dan goed analyseren en tegen de stroom in beslissingen nemen.
Louis lijkt soms een arrogante kwal, voor zijn spelers is hij een vaderfiguur, of om in de termen van Kreeft te spreken, een moederkloek. Van Gaal is een echte teambuilder. En omdat dit elftal uit veel jonge spelers bestaat, kan de bondscoach ze kneden, dresseren, africhten (allemaal kreeft) tot teamspelers. Hij bezielt de losse spelers tot één krachtige leeuw. Hiermee gaat dit middelmatige Oranje in zichzelf geloven en boven zichzelf uitstijgen.
Dit is een metafoor voor Nederland. Ook Nederland is verkruimeld in 16 miljoen individuen en moeder Kreeft gaat ons in het kreefttijdperk (2005-2020) bezielen tot één familie. Ook Nederland kan een onorthodoxe Tulpengeneraal gebruiken om uit de impasse van de verlammende angst heen te breken.
De vraag is dus, geloof jij in Nederland? Word jij ook een teamspeler? Ga je ook meedoen in de samenleving?
(Deze voorspelling en dit stuk heb ik geschreven voor de kwartfinale van 5 juli 2014.)