enveloppe icoon facebook zoeken

Tarot Reisgids voor dwazen

Dit toegankelijke boek geeft je de handvatten om bewuster jouw reis te vervolgen. Lees meer …

boekomslag Tarot reisgids voor dwazen

Met het Tijdgeestmodel duidt Jeroen Visbeek de geest van de tijd met behulp van de precessiekalender en het Dierenriemmodel. Uit het Tijdgeestmodel volgen cycli (met jaartallen) voor beschavingen met tijdperken van 2000, 180 en 15 jaar. Over het Tijdgeestmodel schrijft Jeroen boeken, artikelen en een blog. Het model presenteert hij in lezingen, radioprogramma's en eigen video's.

Clinton versus Trump
Trump op WrestleMania 23

Donald Trump triomfeert met zijn worstelaar Lashley op WrestleMania 23, een jaarlijkse Amerikaanse worstelshow. Met hetzelfde gevoel voor show en glamour voert The Donald zijn politieke campagne.

De Amerikaanse presidentsverkiezing kan ik goed verklaren met mijn model van de tijdgeest. We zitten nu in het hart van het 15-jarige kreefttijdperk (2010-2025). Ik zie Kreeft als het meest vrouwelijke en om deze reden maakt Hillary Clinton een goede kans om de 45ste president van de Verenigde Staten te worden.

Clinton is volgens het boekje de ideale kandidaat. Ze heeft een uitmuntende staat van dienst, ze heeft een jarenlange ervaring in bestuursfuncties en ze heeft de steun van de groeiende groep van latino’s, zwarten en minderheden. En ze profiteert van de populariteit van haar man en vaart mee in het kielzog van Obama’s redelijk succesvolle beleid. Ze kan eigenlijk niet verliezen van een narcistische boerenkinkel. Toch ontbeert Clinton iets essentieels voor kreeft.

Kreeft werkt in op het gevoel en het lukt Clinton niet om het hart te raken zoals Obama zijn boodschap van hoop bracht. Weinig mensen zijn lyrisch over de afstandelijke Clinton. Het inwerken op het gevoel doet kreeft voor het creëren van de familie en voor een land is dat de heroriëntatie op de identiteit van het volk. Welke waarden zijn belangrijk, wat is Amerikaans, wat is de afkomst, waar liggen de wortels, wat zijn de grenzen? Het antwoord op deze vragen ligt in het traditionele blanke Amerika en Clinton laat dit belangrijke thema van de tijdgeest links liggen.

Donald Trump plaatst het hart van Amerika – de blanke middenklasse - wel centraal in zijn campagne. Hij werkt in op het gevoel dat bij veel blanke Amerikanen leeft door de woede te vertolken die bij veel doorsnee Amerikanen leeft: we zijn bedonderd door Bush en Obama heeft Wall Street en de banken gered ten koste van Joe Sixpack. Veel kiezers verlangen naar de tijd dat Amerika nog Amerika was en ze willen zich wreken op het establishment. Dat een lompe narcist als Trump nu zijn achterstand op Hillary aan het inlopen is, bewijst hoe sterk dit sentiment is ten opzichte van de ratio.

Kreeft moet de samenleving afsluiten om haar identiteit te hervinden. Trump benoemt dit thema met zijn plan voor de bouw van een muur tussen de VS en Mexico, het weren van moslims in de VS, de nadruk leggen op het eigenbelang van de VS in de wereld door het minimaliseren van buitenlandse interventies en het afzeggen van de handelsovereenkomst tussen de VS en de EU (TTIP). Na de globalisering in het tweelingentijdperk wil kreeft zich terugtrekken in een nestgevoel.

Op papier is Clinton de beste kandidaat die de Democraten ooit hebben gehad en iedereen dacht dat zij dan eindelijk de eerste vrouwelijke president van de VS zou worden. Maar de koele Hillary spreekt te veel in rationele beleidsmaatregelen en te weinig in klassiek Amerikaans patriottisme. En hoewel ze als eerste vrouwelijke presidentskandidaat meelift met de feminiene tijdgeest kan ze deze troef slecht uitspelen omdat ze het bijbehorende imago van een moederkloek ontbeert, zoals Mutti Merkel dat wel uitstraalt.

Alle gezaghebbende deskundigen voorspelden tot voor kort dat Trump kansloos zou zijn tegen de geoliede Clintonmachinerie en alle peilingen bevestigden dit beeld. Maar elk foutje dat Clinton maakt, elke zwakheid die ze toont, knaagt aan haar gezag ten koste van Trump terwijl hij juist alles heeft gedaan wat indruist tegen de verkiezingshandboeken en hij komt er nog mee weg ook. Dit toont dat Trump de tijd mee heeft en dat Clinton tegen de stroom in gaat. En het illustreert hoe groot de kloof is tussen het volk en de elite en hoe weinig de elite nog raad weet met de emoties van het volk.

Als er tussen nu en 8 november geen schokkende gebeurtenissen zijn op het gebied van de economie of wat betreft terroristische aanslagen, gaat Clinton moeiteloos de verkiezingen winnen maar als er iets gebeurt waar grote verontwaardiging over ontstaat, wordt het nog spannend. Eigenlijk speelde Obama al rol van de Mutti van Amerika (denk aan Obamacare) en lijkt de tijdgeest al weer een stap verder te zijn. Zo halverwege het kreefttijdperk (nu dus) begint het leeuwprincipe op te komen van het 15-jarige leeuwtijdperk (2025—2040) en wat dat betreft past de blonde patjepeeër in de dagerraad van Leeuw.

Deel deze pagina
disclaimer en privacy Contact website bijgewerkt: 3 juli 2024 © 2004-2024