enveloppe icoon facebook zoeken

Tarot Reisgids voor dwazen

Dit toegankelijke boek geeft je de handvatten om bewuster jouw reis te vervolgen. Lees meer …

boekomslag Tarot reisgids voor dwazen

Met het Tijdgeestmodel duidt Jeroen Visbeek de geest van de tijd met behulp van de precessiekalender en het Dierenriemmodel. Uit het Tijdgeestmodel volgen cycli (met jaartallen) voor beschavingen met tijdperken van 2000, 180 en 15 jaar. Over het Tijdgeestmodel schrijft Jeroen boeken, artikelen en een blog. Het model presenteert hij in lezingen, radioprogramma's en eigen video's.

De derde coronagolf is voorbij!

Grafiek corona besmettingen tweede en derde golf maarregelen

Coronamodel van Alfred Knol: de piek rond Kerst was de derde golf veroorzaakt door de Britse variant.
Toelichting: Het model berekent het wekelijks aantal Nieuwe Coronabesmettingen (RIVM-meldingen) op basis van: (1) het aantal coronameldingen in de voorafgaande week, (2) binnenkomende besmette reizigers, (3) het R-getal en (4) de zwaarte van de maatregelen. Het model blijkt het verloop van de RIVM-meldingen goed te reproduceren. De tweede - Spaanse - golf is berekend op basis van RIVM-meldingen en het toen bekende R- getal (1,38).

Heel Nederland zet zich schrap voor de derde golf. Premier Rutte waarschuwde dat deze ‘onvermijdelijk op ons af lijkt te komen’. Met als belangrijkste oorzaak: de Britse variant van het coronavirus welke 30-70% besmettelijker is. Als de Britse variant er niet zou zijn, zouden versoepelingen mogelijk zijn. Dat zei premier Rutte op de persconferentie van 2 februari. De regering baseert zich op de analyses van de wetenschappers van het RIVM.

Maar niemand steekt zijn vinger op en zegt: Die derde golf is toch al geweest? Iedereen kan tot drie tellen. Tel maar mee:

 1. Begin maart stromen de ziekenhuizen vol > Eerste golf piekt rond 27 maart waarna een scherpe daling inzet.
 2. Begin september stromen ziekenhuizen weer vol > Tweede golf piekt op 30 oktober waarna de daling inzet.
 3. Begin december stijgt ziekenhuisopname opnieuw > Derde golf piekt op 20 december waarna de daling inzet.

Feitelijk drie duidelijke golven met drie pieken. Maar iedereen lijkt blind.

Grafiek Corona COVID-19 Nederland eerste tweede derde golf

Duidelijk drie golven in het aantal besmettingen (blauwe lijn) en ziekenhuisopnames (rode lijn). Het RIVM heeft geen verklaring gegeven voor de derde golf. De eerste golf kwam van terugkomende toeristen uit Italië, de tweede golf kwam van terugkomende toeristen uit Spanje, en de derde golf kwam van inkomende reizigers uit het Verenigd Koninkrijk.

De derde golf werd veroorzaakt door Britse variant

De derde golf zou veroorzaakt zijn door Black Friday en Sinterklaas maar deze eenmalige samenkomsten kunnen hooguit de daling vertragen maar zeker niet de dalende trend keren.

De logische verklaring voor de derde golf is volgens de onafhankelijke modellen- en dataspecialist Alfred Knol dat de Britse variant al sinds medio oktober in Nederland rondgaat. Deze is binnengebracht door besmette inkomende reizigers. En omdat de Britse variant besmettelijker is, kon deze zich - ondanks de gedeeltelijke lockdown van oktober - snel verspreiden, en in december aanzwellen tot de derde golf. Pas na de harde lockdown vanaf 15 december en het inreisverbod werd de verspreiding van de Britse variant teruggedrongen. De derde golf met de Britse variant piekte eind december en sindsdien zitten we in een dalende trend.

Alfred heeft de tweede en de derde golf goed kunnen verklaren met zijn hiervoor ontwikkelde Coronamodel. Uit zijn analyse volgt:

 • De ‘gedeeltelijke lockdown’ vanaf 13 oktober heeft de tweede - Spaanse - golf omgebogen, maar zelfs met extra maatregelen kon de opkomende derde - Britse - golf niet worden gestopt.
 • De ‘harde lockdown’ vanaf 14 december en het vliegverbod vanuit het VK heeft de Britse golf gekenterd.
 • De invoering van de avondklok en de 1-bezoekerslimiet vanaf 20 januari hebben een beperkt effect (8 procent) op de al dalende lijn.
 • Door het openen van de basisscholen op 8 februari lijkt de daling tot stilstand te komen. Als de avondklok ook nog wordt afgeschaft gaat het aantal besmettingen weer stijgen.

Interpretaties uit het Coronamodel:

 • De zware maatregelen van de avondklok en 1-bezoekerslimiet waren in de dalende trend niet nodig en hadden beter in december kunnen worden genomen.
 • Als de basisscholen dicht waren gebleven én de huidige maatregelen van kracht blijven, komt er geen derde … eh, vierde golf. De trend zal blijven dalen en rond 2 maart zal het niveau van begin september worden bereikt.
 • Zolang de omstandigheden voor het virus gunstig zijn (in griepseizoen) geldt in principe: Bij elke versoepeling krijgen alle varianten van het virus meer kans om zich te verspreiden. Als er nu meer versoepelingen bijkomen, zoals het afschaffen van de avondklok, gaat het aantal besmettingen mogelijk weer stijgen. Er komt dan een nieuwe golf, niet omdat de Britse variant toeslaat, maar omdat de maatregelen worden versoepeld.
 • De heropening van de middelbare scholen zal waarschijnlijk leiden tot een sterke heropleving van de Britse variant, en daarmee tot een nieuwe golf. 
 • Ook een nieuwe nog niet gedetecteerde variant die nog besmettelijker is dan de Britse variant kan ondanks het handhaven van de maatregelen een (echte) vierde golf veroorzaken.
cartoon corona kamelen derde golf
Waarom maakt het RIVM van de kameel een dromedaris?

De wetenschappers van het RIVM maken van de kameel een dromedaris; ze vegen de tweede en derde golf op één hoop, maar dat is niet logisch. De tweede golf had moeten blijven dalen omdat de maatregelen steeds strenger werden. Dat was ook het perspectief in november; met Kerst weer gezellig samen en half januari wellicht de horeca weer open. Maar tot iedereens stomme verrassing laaide het virus weer op. En dat kan simpelweg niet. Een virus kan niet de kop opsteken als een lockdown strenger wordt.

Dat de Engelsen de variant wel hebben ontdekt komt omdat de epidemie bij de Britten volledig uit de hand liep. In de herfst hadden ze een redelijk lichte lockdown en daardoor kreeg het virus vrij spel. Toen de ambulances in de rij stonden voor de ziekenhuizen zijn ze het gaan onderzoeken en ontdekten ze dat een gemuteerde variant ze bij de keel greep. Toen trokken ze hard aan de noodrem met een keiharde lockdown en in januari daalde het aantal besmettingen snel. In Nederland hadden we toen al een harde lockdown en met de huidige set van maatregelen kan de Britse variant in maart niet meer toeslaan, simpelweg omdat wij al de maatregelen hebben ingevoerd waarmee de Britten hun variant eronder hebben gekregen.

Het RIVM rept geen woord over de derde golf terwijl die echt over zijn top is. Nu beweren ze dat de Britse variant in maart een derde golf gaat veroorzaken. Maar daar is nog niets van te zien ondanks de grote dominantie van de Britse variant in de besmettingen. Maar door nu te versoepelen kan vierde golf (heropleving van de Britse golf) wél gecreëerd worden!

Waarom zegt niemand dit?

De main-stream-media (kranten, NOS, nu.nl) slikt alles wat ze van de deskundigen krijgen voor zoete koek. Ze zijn een doorgeefluik. De hoofdredacteur van de Volkskrant windt er geen doekjes om: Hij vindt dat in deze crisis de overheid en wetenschap met één mond moeten spreken, en de journalistiek eigenlijk ook. Maurice de Hond zegt: ‘De meeste media gedragen zich na de start van de Coronacrisis (AC=After Corona) op een manier die ervoor (BC=Before Corona) ondenkbaar was’.

Achter de schermen bepaalt een team van communicatiestrategen de boodschap. Het volk mag niet te veel in de war worden gebracht. De boodschap moet simpel zijn.

Volgens Robbert Dijkgraaf zijn in Nederland het beleid en de wetenschap te vermengd met elkaar en het RIVM loopt achter met wetenschappelijk kennis over het virus. De directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton zegt op NPO Radio 1 dat de relatief slechte prestatie van Nederland onder andere te wijten aan het feit dat de deskundigen niet genoeg gebruik maken van alle beschikbare wetenschappelijke kennis.

Deel deze pagina
disclaimer en privacy Contact website bijgewerkt: 29 september 2022 © 2004-2022