enveloppe icoon facebook zoeken

Tarot Reisgids voor dwazen

Dit toegankelijke boek geeft je de handvatten om bewuster jouw reis te vervolgen. Lees meer …

boekomslag Tarot reisgids voor dwazen

Met het Tijdgeestmodel duidt Jeroen Visbeek de geest van de tijd met behulp van de precessiekalender en het Dierenriemmodel. Uit het Tijdgeestmodel volgen cycli (met jaartallen) voor beschavingen met tijdperken van 2000, 180 en 15 jaar. Over het Tijdgeestmodel schrijft Jeroen boeken, artikelen en een blog. Het model presenteert hij in lezingen, radioprogramma's en eigen video's.

En nu kiezen: meedoen of weggaan

Foto van demente vrouw

De politieke leiders die nu een belangrijk stempel drukken op de tijdgeest.
boven links: Geert Wilders, rechts: Donald Trump
midden links: Vladimir Poetin, rechts: Marine Le Pen
onder links: Kristian Thulesen Dahl (Deense Volkspartij), rechts: Boris Johnson
De overeenkomst: iets met haar en blond

Bij mijn studie naar de astrologische tijdperken is het mij opgevallen dat Kreeft halverwege haar tijdperk met een schok ons in een nieuwe orde brengt. Wij zitten nu halverwege het 15-jarige kreefttijdperk (2005-2020) en in deze jaren zullen we in alle heftigheid worden geconfronteerd met het thema van Kreeft: het afbakenen van onze identiteit.

Dit moeten we plaatsen in het thema van het 180-jarige vissentijdperk: de vervreemding van de natiestaten. Kreeft gaat ons dwingen om hier stelling in te gaan nemen. Hoe staan we tegenover het verlies van de nationale identiteit binnen de Europese Unie, binnen de globalisering en de toenemende etnische diversiteit? Het wordt nu tijd om niet-vrijblijvende antwoorden op deze vragen te geven.

De vraag over de nationale identiteit is overal actueel. Duitsland werd tijdens de jaarwisseling opgeschrikt door massa-aanrandingen begaan door moslims en asielzoekers. Dit schandaal was in een keerpunt in Merkels bejubelde Willkommenskultur. In Frankrijk en België zetten terroristische aanslagen het debat over de integratie van moslims op scherp. Nederlands zei Nee tegen het associatieverdrag met Oekraïne en de Engelsen kozen tegen de verwachting in voor een Brexit.

Overal is het beeld hetzelfde: het volk keert zich tegen de elite. Het is een gevoel en niet rationeel te doorgronden (kreeft werkt als waterteken in op het gevoel). Rationeel gezien is het voor de Engelsen niet logisch om de EU te verlaten. Maar het gevoel is nu sterker dan de ratio.

Het gevoel zegt: genoeg is genoeg. Mensen voelen zich niet meer thuis in hun eigen land. En als mensen losraken van hun wortels voelen ze zich ontheemd. Deze angst wakkert racisme en xenofobie aan. Kreeft moet de eigen identiteit opnieuw afbakenen en gevoelsmatige grenzen stellen.

We bereiken in het kreefttijdperk de volwassenheid van het 180-jarige vissentijdperk (1960-2140) en om volwassen te worden moet Kreeft het werk van ram (flower power) bezielen. Wat de hippies ontdekten gaat Kreeft populariseren: het wordt volks, populistisch en nationalistisch. Kreeft kneedt het volk dat uit elkaar dreigt te vallen tot één familie en hiervoor moet ze grenzen afbakenen: de eigen familie wordt met zachte dwang tot één sentimentele pulp vermalen en wie daar niet in past of weigert mee te doen wordt door Kreeft verstoten. Kreeft sluit in en sluit uit.

Waar we de komende twee jaar vooral op moeten letten is Frankrijk. Dit land is onstabiel. De Fransen krijgen het benauwd nu de Engelsen zich terugtrekken uit de EU. Ze zijn bang dat ze vermorzeld gaan worden door de harde economische lijn van de Duitsers. Steeds meer boze Fransen kiezen voor het Front National en als naar mijn verwachting de economie in het najaar in een recessie komt, zal Marine Le Pen in mei 2017 tot president van Frankrijk worden gekozen. Dit zal voor veel mensen nachtmerriescenario zijn, maar alleen het Front National kan de agenda van Kreeft realiseren. (Overigens zal om dezelfde reden Donald Trump de presidentsverkiezing in Amerika winnen en wordt in Nederland de PVV volgend jaar de grootste partij in de Tweede Kamer).

Kreeft kan onmogelijk een eigen familie stichten zolang het vreemdelingenvraagstuk wordt genegeerd of met fluwelen handschoenen wordt aangepakt. Al vanaf de jaren tachtig faalt de integratie van de moslims en door de constante toestroom van vluchtelingen bereikt de samenleving inmiddels een verzadigingspunt waardoor de emoties van het volk gaan oplopen. De stem van het volk kan niet langer worden genegeerd. Kreeft zal op haar manier (met het gevoel) de idealen van de jaren zestig (bevrijding) populariseren. Kreeft gaat het volk inclusief de vreemdelingen bezielen met de tolerantie en vredelievendheid van de hippies. Maar je begrijpt dat hier druk voor nodig is en hiervoor is Kreeft gewapend met twee enorme scharen waarmee ze haar prooi vermorzeld. Dit moet je niet te letterlijk nemen: de middelen van Kreeft zijn dressuur, africhten, grenzen stellen, identificatie met het verleden en zachte dwang. Dit staat haaks op het idee van individuele vrijheid maar om onze waarden te kunnen handhaven is de methode van Kreeft onvermijdelijk. De hardnekkige etnische minderheden die weigeren mee te doen met het kleffe familiegevoel, zullen door Kreeft worden ingekapseld als een kansarme onderklasse. In het kreefttijdperk sluiten de etnische zuilen zich in de natiestaten.

Le Pen wordt door de progressieve elite verguisd maar zij zal het vuile werk gaan doen waartoe haar voorgangers – Sarkozy en Hollande – niet toe in staat waren. Le Pen gaat harde grenzen stellen waardoor zij de waarden van de Franse Revolutie – vrijheid, gelijkheid en broederschap – zal beschermen. Kreeft duldt geen gewelddadige islam, homofobie, vrouwenhaat en mensen die slecht geïntegreerd zijn. Pas nadat Frankrijk haar identiteit heeft hervonden, zullen de Fransen in het leeuwtijdperk (2020-2035) de banden met Duitsland aanhalen wat onvermijdelijk zal leiden tot een soort Europese kernfederatie waar Nederland, België, Oostenrijk en Italië zich (noodgedwongen) bij zullen moeten aansluiten. Deze Europese federale staat zal een gezamenlijk buitenlands beleid gaan voeren en gaat beschikken over één leger. Alle andere landen binnen de EU zullen om allerlei verschillende redenen zich hier half bij aansluiten. Mogelijk zal het zwakke Zuid-Italië ook een uitzonderingspositie krijgen. Griekenland en Cyprus verlaten onvermijdelijk de euro.

Het grondgebied van de Europese kernfederatie komt niet toevallig overeen met het rijk van Karel de Grote die in 180-jarige leeuwtijdperk (703-883) de Germaanse vorstendommen in West-Europa verenigde in een sterk rijk met een christelijke identiteit. Omdat de geschiedenis van 2000 jaar christendom in het 180-jarige vissentijdperk zich herhaalt in de 15-jarige tijdperken, is de Postmoderne Tijd een droomachtige herbeleving van ons verleden. Daarom is het relatief eenvoudig om de toekomst te voorspellen.

Europa zal in het kreefttijdperk dus haar identiteit opnieuw definiëren en dat is mede mogelijk dankzij het moslimfundamentalisme. Net zoals in het 180-jarige kreefttijdperk de oprukkende Arabieren Europa bijna veroverden en het de christenen de existentiële vraag opdrong wie zij waren en waar zij in geloofden, zo ook is in onze tijd opnieuw de extreme islam een spiegel voor Europa. Wanneer Kreeft de eigen familie heeft bezielt, gaat de dominante leeuw terugslaan en van binnenuit stralen. Engeland behoorde niet bij het Karolingische Rijk en dus was een Brexit onvermijdelijk. Karel de Grote stelde het feodalisme in en dat betekende dat de boeren vast kwamen te zitten aan hun land. De moderne variant hiervan is dat iedereen tot over zijn oren in de schulden komt te zitten waardoor de hele economie (nationaal en privé) muurvast komt te zitten.

Het 15-jarige maagdtijdperk (2035-2050) zal overeenkomsten hebben met het 180-jarige maagdtijdperk (883-1062); de tijd waarin het Karolingische Rijk verbrokkelde in honderden vorstendommen waardoor Europa kwetsbaar werd voor de Saracenen (moslims) maar vooral voor de Noormannen. Op deze manier maakten de christenen nog één keer contact met de oude tijd (veelgodendom van de Germanen) en omdat maagd dit contact legt, kan weegschaal vanuit een overzicht tussen verleden-heden-toekomst een nieuwe koers uitstippelen. De moderne versie van de Noormannen zijn waarschijnlijk arme mensen uit Rusland en Oekraïne die in de ogen van West-Europa nog in de ‘oude tijd’ leven; het Europa van vóór de Flower Power.

Pas in het 15-jarige boogschuttertijdperk (2080-2095) zal de schuldencrises worden opgelost -> vergelijk: in het 180-jarige boogschuttertijdperk (1422-1601) verdween het Middeleeuwse feodalisme. Je zou kunnen zeggen dat Kreeft de contouren trekt van de middeleeuwen van de Postmoderne Tijd.

Deel deze pagina
disclaimer en privacy Contact website bijgewerkt: 29 september 2022 © 2004-2022