enveloppe icoon facebook zoeken

Tarot Reisgids voor dwazen

Dit toegankelijke boek geeft je de handvatten om bewuster jouw reis te vervolgen. Lees meer …

boekomslag Tarot reisgids voor dwazen

Met het Tijdgeestmodel duidt Jeroen Visbeek de geest van de tijd met behulp van de precessiekalender en het Dierenriemmodel. Uit het Tijdgeestmodel volgen cycli (met jaartallen) voor beschavingen met tijdperken van 2000, 180 en 15 jaar. Over het Tijdgeestmodel schrijft Jeroen boeken, artikelen en een blog. Het model presenteert hij in lezingen, radioprogramma's en eigen video's.

Taboewoorden

achterlijk austraalneger autochtoon bejaarde beschaving blanke boerin bosjesman debiel dik dom dwerg eskimo exotisch gastarbeider halfbloed held hiërarchie hij/zij illegale identiteit indiaan invalide IQ-test inheems inboorling kannibaal kerstmis kolonist kracht lager man medicijnman melk meer or minder minderheid mongool multicultureel neger Nederlands primitief ontdekkingsreis ontwikkelingshulp Onze Vader overgevoelig ras slaaf sodomiet stam strijdkracht tolerant vol volk zelfmoord zigeuner alle woorden

taboewoord

Kolonist         Ko · lo · nist (de; m,v)

politiek correct

taboe

De politieke correctheid is volslagen kierewiet geworden en niemand durft meer de gekkies te weerspreken want voor je het weet krijg je de beschuldiging van racist om je oren.

Zo is cowboy en indiaantje spelen gelijk aan verheerlijking van kolonialisme. Toen TivoliVredenburg in 2017 voor kinderen een cowboy- en indianenfeestje organiseerde deed de linkse actiegroep De Grauwe Eeuw aangifte tegen Tivoli Vredenburg vanwege discriminatie. Tivoli zou kinderen indoctrineren. TivoliVredenburg liet in een officiële reactie weten dat het niet verstandig was geweest om voor het thema cowboys en indianen te kiezen en ze zullen het nooit meer doen.

Wij blanke Nederlanders weten gewoon niet hoeveel pijn het doet als een nazaat van een onderdrukte alleen al het woord ‘kolonist’ hoort. Neem bijvoorbeeld het populaire gezelschapsspel ‘Kolonisten van Catan’. We zitten als blanken gewoon lekker kolonistje te spelen, alsof het ons niet interesseert hoeveel leed we ermee berokkenen. Pro-Palestijnse actievoerders stelden dat de naam van het gezelschapsspel steun gaf aan de bouw van Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever, de moderne vorm van imperialisme. Wat zijn wij blanke Europeanen toch een botte eikels. Zitten we met houten blokjes routes te maken en te handelen in kaartjes met daarop wol, steen en hout; maar het is gewoon het uitmoorden van de inheemse bevolking. Het kon echt niet meer en de fabrikant van het spel heeft de naam in 2018 ingekort tot Catan.

Het lukt de kwetsdenkers om iedereen die niet aan hun kant staat in de hoek te drijven. In 2017 stelde een Rotterdams kunstcentrum nog voor om een streep door haar naamgever te zetten, de ‘foute’ zeeheld Witte de With. Ook moesten de Amsterdamse Coentunnel en VOC-schip de Halve Maen het ontgelden. Volgens tegenstanders zijn dat stuk voor stuk iconen uit een periode van koloniale uitbuiting en slavernij. Ook de Gouden Koets is opeens verdwenen voor ‘onderhoud’ waar al zeven jaar voor is uitgetrokken. Die ‘slavenkoets’ zien we nooit meer rijden. Das war einmal.

Pfff, als we hier niet uitkomen kunnen we nooit Mars koloniseren, want anders zouden we de Marsmannetjes nog uitroeien.

De heersende moraal van onze samenleving is bepaald tijdens de jeugdrevolte van de jaren zestig. In die tijd was er een sfeer van alles moet anders, weg van die bekrompenheid, allerlei groepen vonden elkaar in de emancipatiestrijd en de roep om een vreedzamere wereld. De veranderde tijdgeest werd door de protestzanger Bob Dylan bezongen in 1964 met zijn strijdlied The Times They Are a-Changin'. De jeugd bevrijdde zich van de kleinburgerlijke maatschappij met haar kerkelijke dogma’s, respect voor de autoriteit en onderdrukking van de vrouw. Alle taboes werden doorbroken, zelfs pedofilie ‘moest kunnen’. En nu, bijna een halve eeuw later hanteren de babyboomers zelf een knellende moraal met een hele rits aan taboes en dat begint te schuren omdat ‘het volk’ al die ‘goedheid’ niet meer kan verdragen.

De revolte van de jaren zestig was de overwinning van ‘links’ en hierom wordt de moderne moralist vaak aangeduid met ‘links’ of ‘linksmens’, maar ook de liberalen en confessionelen zijn inmiddels ‘tot de waarheid’ gekomen  - hoewel er accentverschillen zijn -  en nu deelt de hele Nederlandse bovenlaag dezelfde zeden. Tot de high society behoren alle media (kranten, televisie, NPO en commerciëlen), de wetenschappers, rechters en intellectuelen. Deze elite meent te weten wat goed is voor het volk maar ze begrijpt niets van wat er werkelijk bij de onderklasse speelt en ze waren met stomheid geslagen toen Trump de presidentsverkiezingen won. Het is treffend dat niemand van deze club een aanhanger is van Trump, hoewel de helft (!) van de Amerikanen op hem hebben gestemd. Hier is duidelijk een kloof zichtbaar tussen goed (elite) en fout (volk).

In dit generatieve kreefttijdperk (2005-2020) wil het volk zich emanciperen. Het gevoelige teken Kreeft is het teken van de familie en dit uit zich in het volkssentiment. Het volk heeft nu de wind mee en de elite zit nu in de hoek waar de klappen vallen. In het aankomende leeuwtijdperk zal de populistische tegenbeweging gaan versmelten met de idealen van de elite. Leeuw sluit het huwelijk tussen oud en nieuw. Maar voorlopig zitten we in de strijd tussen goed en fout: de gutmensch en de populist.

De gutmensch heeft hoge idealen maar is blind voor de realiteit waardoor hij vervreemd is geraakt van zijn onderdanen. Zijn idealen zijn niet haalbaar omdat ze tegennatuurlijk zijn. De multiculturele samenleving of een verenigde staten van Europa is de forcering van een ideaal waar de menselijke natuur zich tegen verzet. Een synoniem voor ‘onnatuurlijk’ is pervers. Het door de strot blijven duwen van deze ‘goedheid’ is onomkeerbaar schadelijk. Een te veel van het goede roept het kwaad op. De elite creëert zelf het kwaad dat ze bestrijdt.

De elite kan niet begrijpen dat iemand kritiek kan hebben op haar idealen over de inrichting van de maatschappij. Dat de moderne moraalridders een hele lijst hanteert van knellende taboes, wordt niet zo ervaren, want zij pretenderen een absolute universele moraal te bezitten en wie hun politieke correctheid overschrijdt wordt veroordeeld tot een verdorven mens zijn, hoewel dat eigenlijk in strijd is met hun eigen uitgangspunt dat elk mens volledig gerespecteerd moet worden in zijn opvattingen. De nieuwe moraal lijkt op de katholieke Kerkleer die ook als absoluut – door God bepaald – werd verordonneerd. En nu wil het volk aangevoerd door de populist zich bevrijden  – zich emanciperen – van de ‘linkse kerk’ … The Times They Are a-Changin'.

Een onderdeel van deze strijd is het gebruik van woorden. De gutmensch heeft een hele lijst van woorden die taboe zijn verklaard. Toen ik op het internet op zoek ging naar een lijst met taboewoorden, kon ik die tot mijn verrassing niet zo gauw vinden en dus heb ik er een gemaakt en elke week zal ik er één in dit blog beschrijven.

Ik heb mij beperkt tot woorden die in andere tijden als volstrekt acceptabel werden beschouwd. Gewone Nederlandse woorden als gehandicapt, homo, blinde, Kerstmis, gastarbeider, inheems, volk; ze zijn nu taboe of ongewenst.

Dus beste burger, even goed lezen, want het is soms best ingewikkeld, maar aan de andere kant kunnen grofweg de helft van de woorden geschrapt worden en dat maakt het leven weer makkelijker.

Deel deze pagina
disclaimer en privacy Contact website bijgewerkt: 3 juli 2024 © 2004-2024