enveloppe icoon facebook zoeken

Met het Dierenriemmodel duidt Jeroen Visbeek allerlei levenscycli met de cyclus van de twaalf dierenriemtekens. Het is een universeel levensverhaal met een geboorte, groei, volwassenheid, ouderdom; in Ram wordt iets geboren, in Stier gaat het aarden, Tweelingen is de leertijd enzovoort ... tot en met het sterven in Vissen. Dit levensverhaal is hier te lezen voor uiteenlopende onderwerpen.

⚠ De url van de opgevraagde pagina is gewijzigd naar
tijdgeest.eu/dierenriemmodel/animatie-culturele-tijdperken

Een animatie die ik in 2005 heb gemaakt in good old Flash over hoe de precessie de culturele tijdperken beïnvloedt.

De vier bewegingen van de Aarde

Beweging Aarde Rotatie om de as
Rotatie om as
24 uur
Beweging Aarde rotatie om de Zon
Rotatie om de Zon
1 jaar
Beweging Aarde precessie
Precessie
ca. 26.000 jaar
beweging Aarde-Maan
Maand
ca. 27,3 dagen
Tijdgeest van het dag-nachtritme is zichtbaar en voelbaar in het verloop van de dag en nacht. Tijdgeest van het jaarritme is zichtbaar en voelbaar in de seizoenen. Tijdgeest van de precessie is zichtbaar en voelbaar in de culturen. De Aarde en Maan draaien om een gemeenschappelijk zwaartepunt waardoor de Aarde een beetje wiebelt in haar baan om de Zon.
In de westerse astrologie is de rotatie van de as verantwoordelijk voor de ascendant en de huisindeling. In de westerse astrologie is de rotatie om de Zon verantwoordelijk voor het zonteken (het sterrenbeeld in de horoscoop). In de westerse astrologie bepaalt de precessie de 2000-jarige tijdperken. In de westerse astrologie worden de twaalf sterrenbeelden fictief aangepast aan de precessie zodat het sterrenbeeld ram altijd gelijk loopt met het begin van de lente. In de Vedische astrologie past men dit niet aan. In de westerse astrologie bepaalt de maandelijkse rotatie het maanteken (in de horoscoop).

De precessiebeweging

figuur precessie

Wat is precessie?
De Aarde is afgeplat als gevolg van haar rotatie om haar as. Bij de evanaar is de straal 21,5 kilometer groter dan tussen de polen. De aantrekkingskracht van de Zon en Maan op deze afplatting veroorzaakt een rotatiebeweging: de aardas draait rond ten opzichte van het baanvlak Aarde-Zon. Dit is verschijnsel heet de precessie en is vergelijkbaar met het wiebelen van een tol, welke ook een precessie heeft. Eén precessie-omwenteling duurt gemiddeld 26.012 jaar en wordt ook wel het kosmisch grootjaar genoemd of Platonisch jaar, naar de Griekse filosoof Plato.

Precessie als een klok
De aandrijving van de precessieklok is de precessiebeweging van de Aarde, de wijzer van de klok is de (oranje) lijn tussen de waarnemer en de horizon. De wijzerplaat van de klok is dierenriem. De dierenriem zelf is behoorlijk onnauwkeurig, Vissen is een groot sterrenbeelden en steenbok is klein. Astrologen gebruiken een fictieve wijzerplaat met twaalf gelijke stukken aan de hemel. De precessieklok kan alleen bij het lentepunt worden afgelezen. Dit punt markeert het begin van de lente. Dit is het tijdstip wanneer de zon rond 21 maart precies boven de evenaar staat. Door de precessie verschuiven de sterrenbeelden, de wijzer staat stil, de wijzerplaat draait. Deze verschuiving gaat tegen de wijzers van de klok. Dit betekent dat de precessieklok terugloopt van het sterrenbeeld Vissen, naar Waterman enzovoort. Elke lente wijst de wijzer al 2000 jaar naar het sterrenbeeld Vissen: we leven in het vissentijdperk. Door de precessie draaien de sterrenbeelden langzaam waardoor in 2150 n.Chr. de wijzer naar Waterman wijst en het watermantijdperk begint.

Kijk verder op YouTube:

Deel deze pagina
disclaimer en privacy Contact website bijgewerkt: 24 juli 2021