enveloppe zoeken

Artikelen van Jeroen Visbeek

De meeste getoonde artikelen zijn fragmenten uit mijn boeken. De biografieën zijn volledig opgenomen op deze website. De artikelen over de tijdgeest van onze cultuur (links of boven) vormen de kern van mijn boodschap en is de reden waarom ik deze site heb opgezet.

In de artikelen over het levensritme projecteer ik de twaalf levensfases van de cyclus van de twaalf dierenriemtekens op verschillende entiteiten. Met de precessiebeweging van de aarde verbind ik jaartallen aan deze twaalf levensfases en zodoende kom ik uit op mijn model over de tijdgeest over onze cultuur.

Gaandeweg heb ik mijn inzichten verbreed naar andere typologieën voor persoonlijkheidskenmerken en toen ik zich naar een onderlegger kwam ik uit op de numerologie en zodoende concludeerde ik dat de typologie met twaalf sterrenbeelden het sluitstuk is van twaalf systemen. Dit idee vormt de basis voor mijn boek over De universele levenscyclus.

Een animatie die ik in 2005 heb gemaakt in good old Flash over hoe de precessie de culturele tijdperken beïnvloedt.

De vier bewegingen van de Aarde

Beweging Aarde Rotatie om de as
Rotatie om as
24 uur
Beweging Aarde rotatie om de Zon
Rotatie om de Zon
1 jaar
Beweging Aarde precessie
Precessie
ca. 26.000 jaar
beweging Aarde-Maan
Maand
ca. 27,3 dagen
Tijdgeest van het dag-nachtritme is zichtbaar en voelbaar in het verloop van de dag en nacht. Tijdgeest van het jaarritme is zichtbaar en voelbaar in de seizoenen. Tijdgeest van de precessie is zichtbaar en voelbaar in de culturen. De Aarde en Maan draaien om een gemeenschappelijk zwaartepunt waardoor de Aarde een beetje wiebelt in haar baan om de Zon.
In de westerse astrologie is de rotatie van de as verantwoordelijk voor de ascendant en de huisindeling. In de westerse astrologie is de rotatie om de Zon verantwoordelijk voor het zonteken (het sterrenbeeld in de horoscoop). In de westerse astrologie bepaalt de precessie de 2000-jarige tijdperken. In de westerse astrologie worden de twaalf sterrenbeelden fictief aangepast aan de precessie zodat het sterrenbeeld ram altijd gelijk loopt met het begin van de lente. In de Vedische astrologie past men dit niet aan. In de westerse astrologie bepaalt de maandelijkse rotatie het maanteken (in de horoscoop).

De precessiebeweging

figuur precessie

Wat is precessie?
De Aarde is afgeplat als gevolg van haar rotatie om haar as. Bij de evanaar is de straal 21,5 kilometer groter dan tussen de polen. De aantrekkingskracht van de Zon en Maan op deze afplatting veroorzaakt een rotatiebeweging: de aardas draait rond ten opzichte van het baanvlak Aarde-Zon. Dit is verschijnsel heet de precessie en is vergelijkbaar met het wiebelen van een tol, welke ook een precessie heeft. Eén precessie-omwenteling duurt gemiddeld 26.012 jaar en wordt ook wel het kosmisch grootjaar genoemd of Platonisch jaar, naar de Griekse filosoof Plato.

Precessie als een klok
De aandrijving van de precessieklok is de precessiebeweging van de Aarde, de wijzer van de klok is de (oranje) lijn tussen de waarnemer en de horizon. De wijzerplaat van de klok is dierenriem. De dierenriem zelf is behoorlijk onnauwkeurig, Vissen is een groot sterrenbeelden en steenbok is klein. Astrologen gebruiken een fictieve wijzerplaat met twaalf gelijke stukken aan de hemel. De precessieklok kan alleen bij het lentepunt worden afgelezen. Dit punt markeert het begin van de lente. Dit is het tijdstip wanneer de zon rond 21 maart precies boven de evenaar staat. Door de precessie verschuiven de sterrenbeelden, de wijzer staat stil, de wijzerplaat draait. Deze verschuiving gaat tegen de wijzers van de klok. Dit betekent dat de precessieklok terugloopt van het sterrenbeeld Vissen, naar Waterman enzovoort. Elke lente wijst de wijzer al 2000 jaar naar het sterrenbeeld Vissen: we leven in het vissentijdperk. Door de precessie draaien de sterrenbeelden langzaam waardoor in 2150 n.Chr. de wijzer naar Waterman wijst en het watermantijdperk begint.

Kijk verder op YouTube:

 Geef je oordeel over dit artikel 
Nog geen stemmen uitgebracht
 Plaats een reactie 

nog 993 tekens van de 1000 te gaan
Spamcontrole: hoeveel is negen gedeeld door drie
Reacties

Reactie van Alfred21 August 2018
Mooie duidelijke uitleg van het begrip “precessie van de aarde” en een opmaat voor de invloed op onze culturen, zoals in het boek “de Tijdgeest” wordt beschreven.

Reactie van Alfred19 August 2018
Mooie duidelijke uitleg van het begrip “precessie van de aarde” en een opmaat voor de invloed op onze culturen, zoals in het boek “de Tijdgeest” wordt beschreven.

disclaimer en privacy Contact website bijgewerkt: 8 maart 2019