enveloppe zoeken

Een duiding van de tijd

Jeroen Visbeek schrijft naast boeken en artikelen ook blogs waarin hij actuele gebeurtenissen en ontwikkelingen plaatst in zijn model van de tijdgeest dat o.a. bestaat uit 15-jarige en 180-jarige tijdperken.

Griekenland: stikken of slikken

Categorie: 15-jarige kreefttijdperk (2005-2020)

Grexit Kreeft zal landen die zich niet willen conformeren uitstoten.

Kreeft zal landen die zich niet willen conformeren uitstoten.

De Europese Unie heeft kenmerken van een federale staat maar heeft geen federale overheid. De grote beslissingen worden genomen door de Raad van Europa, de 28 regeringsleiders en staatshoofden die op grond van unanimiteit - elk land heeft een vetorecht - besluiten nemen. Deze onwerkbare situatie heeft ertoe geleid dat de Europese Unie functioneert als een technocratie; de instituties bepalen de uitvoering en Europa reageert stuurloos op problemen zoals de toestroom van immigranten, de onrust in de Arabische wereld en de Griekse klucht.

Wat is hier aan de hand? Griekenland is zwak en Europa is stuurloos. De besluiteloosheid is slecht voor Griekenland omdat het land geen toekomstperspectief krijgt en het is slecht voor de Europese Unie omdat niet de gekozen politici, maar de technocraten aan het stuur zitten. Zolang het economisch nog redelijk gaat zal de bevolking de situatie accepteren, maar als er opnieuw een recessie komt – en de wereldeconomie is nu aan het afkoelen – zal er een moment komen dat de bevolking in de Europese landen in opstand komt en gaat kiezen voor radicale partijen.

De tijdgeest staat onder het teken van Kreeft. We zitten in een 15-jarig kreefttijdperk (2005-2020). Kreeft gaat de Europese familie bezielen. Dit gaat met het gevoel en de vraag is wie er gevoelsmatig bij Europa hoort. Kreeft dresseert, ze stelt normen en waarden. Met haar scharen kneedt Kreeft alle haar familieleden tot een uniform papje (Kreeft heerst over de maag). Alle Europeanen worden in Kreeft verteert tot een warme kleffe soep. Gedwee moeten we doen wat moeder Kreeft wil: het bezielen van één Europese familie. Het gaat Kreeft niet om een ideaal van een solidair Europa maar het gaat om een gevoel van gezamenlijkheid. De werkwijze van Kreeft is indirect. Precies de huidige organisatiegraad van Europa. Alle landen hebben vetorecht maar het werkt omdat iedereen wel aanvoelt dat we ons naar de codes van de familie moeten gedragen.

Het is inmiddels duidelijk dat Turkije en Oekraïne geen lid zijn van de familie van Kreeft. Griekenland moet oppassen. Inmiddels heeft Kreeft Griekenland feitelijk onder curatele gezet: de democratisch gekozen Griekse regering heeft niets meer te vertellen over haar eigen land. Moeder Europa is nu de baas. Kreeft probeert Griekenland te disciplineren en als de Grieken zich niet willen of niet kunnen conformeren, komt er een moment dat Kreeft een grens stelt.

Kreeft regeert over onze maag en de maag kan besluiten om een bedorven maaltijd uit te werpen. Ik denk dat een grexit onvermijdelijk is. Sinds 1826 ging het land vijf keer failliet en nu probeert het zich als een euroland te gedragen als een westerse economie maar het heeft eigenlijk een Balkan-mentaliteit. De euro is voor de Grieken te hoog gegrepen. Ze hebben hun hand overspeeld. Uiteindelijk willen ze niet als een slaaf werken voor de Europese instituties. Een grexit zal de lucht opklaren voor Griekenland en Europa. Ook Spanje en Portugal zitten op het vinkentouw en zullen mijns inziens ook de euro verlaten. Het zwakke Italië zal met het mes op de keel eieren voor zijn geld kiezen en zich schikken naar de Europese spelregels.

Mogelijk moeten we wachten tot de daadkrachtige leeuw een knoop durft door te hakken. Het leeuwprincipe zal vanaf 2017 aan invloed gaan winnen. In het leeuwtijdperk (2020-2035) zal een krachtige leider de grote lijnen uitzetten voor de Europese familie.

 Geef je oordeel over dit artikel 
Nog geen stemmen uitgebracht
 Plaats een reactie 

nog 993 tekens van de 1000 te gaan
Spamcontrole: hoeveel is negen gedeeld door drie
Reacties

Reactie van Jeroen Visbeek20 Juli 2015
Bedankt voor je reactie. Mijn indeling van de tijdgeest valt niet zo goed bij astrologen omdat ik geen horoscopen maak en het valt ook weer niet goed bij veel andere mensen omdat het toch over astrologie gaat.

Reactie van Monique22 Juli 2015
Bedankt voor telkens weer die scherpe analyses die je deelt. Het zou m.i. waardevol zijn als 'de tijdgeest' ook in scholen werd onderwezen, bij voorkeur als apart vak omdat het vele disciplines in zich draagt

disclaimer en privacy Contact website bijgewerkt: 8 maart 2019